25.05.17

Crida a exhibir estelades en la final de Copa Barça-Alabès

El col·lectiu Drets envia requeriments als organitzadors per evitar que dissabte se’n requisin 

La Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes vol fer una crida a tots els aficionats del Barça -que es desplacen aquest dissabte a Madrid– perquè exhibeixin estelades en la Final de la Copa del Rei de futbol que es disputa a l’estadi Vicente Calderón. Portar i mostrar aquest símbol no està prohibit i per això el col·lectiu de juristes Drets ha presentat aquest dimecres diversos requeriments previs als organitzadors i responsables de la seguretat de la final entre el FC Barcelona i el Deportivo Alavés.

Amb aquesta acció, Drets vol evitar que es torni a repetir el lamentable episodi d’ara fa un any, quan la Delegada del Govern de Madrid, Concepción Dancausa, va donar l’ordre verbal de prohibir i confiscar banderes estelades durant la final de la Copa del Rei. En aquella ocasió, Drets va actuar de seguida interposant un recurs al jutjat número 11 de Madrid i va aconseguir mesures cautelars que deixaven sense efecte la prohibició de la delegació del govern espanyol a Madrid.

Avançant-se preventivament a possibles nous incidents, Drets ha enviat requeriment al Ministeri de l’Interior, a la Delegació del Govern a Madrid i a la Real Federación Española de Futbol, responsables de la seguretat a l’estadi, recordant que l’estelada és una bandera legal, reconeguda pel Parlament, que no està en cap cas prohibida per la llei que regula la presència de símbols en esdeveniments esportius ni tampoc recollida al manual de simbologia prohibida elaborat per la Comissió Antiviolència, i recorda que exhibir l’estelada s’empara en el dret fonamental de llibertat d’expressió i de llibertat ideològica dels aficionats.

En el text dels requeriments, Drets també ha sol·licitat que se cessi immediatament amb la persecució de les estelades en tots els esdeveniments esportius, donat que els cossos i forces de seguretat de l’Estat segueixen requisant-les i, fins i tot, expulsant els aficionats que les exhibeixen, com va ser el cas de l’última final de la Copa del Rei de Rugbi celebrada a Valladolid entre la UE Santboiana i El Salvador. Els advocats els adverteixen que requisar estelades, fins i tot, podria ser constitutiu de delicte.

Durant aquests dies previs i tota la jornada de dissabte, els advocats de Drets estaran amatents que els drets dels assistents al Barça-Alabès no siguin vulnerats i actuaran judicialment, si es dóna el cas.