03.05.17

La Red Fox Elbrús Race, un ‘mundial alternatiu’ per a la selecció catalana de raquetes de neu

L’equip de la FEEC clourà la temporada aquest dilluns tot competint en la muntanya més alta d’Europa

La selecció catalana de raquetes de neu viatja aquest dimecres cap a Rússia per participar dilluns, dia 8 de maig, en la Red Fox Elbrús Race. Amb aquesta competició, el combinat de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) tancarà la temporada 2017, que ha quedat absolutament distorsionada pel veto en l’europeu i el mundial per part de la fins ara federació internacional (WSSF). L’any passat, la selecció catalana d’esquí de muntanya ja va participar amb gran èxit en la prova russa, i aquesta experiència ha facilitat que la idea de plantejar-se la competició com a ‘mundial alternatiu’. L’Elbrús és el cim més alt d’Europa amb 5.642 metres i la Red Fox Elbrús Race, un festival de curses de muntanya on es competeix en diverses disciplines -esquí de muntanya, grampons i raquetes de neu- al llarg d’una setmana. La cursa de raquetes és la darrera del programa.

La participació no serà la mateixa que en el mundial i els estats de forma -tant la final de la temporada-, tampoc. Però la motivació de l’equip de la FEEC està fora de qualsevol dubte, tal com indica el seleccionador català, Just Sociats: “Anem a Rússia a competir al màxim i a lluitar pel màxim nombre de podis possibles. Però també a reivindicar el nostre paper a escala internacional. Competirem com a país i ens mostrarem internacionalment com una selecció de primeríssim nivell, a més de seguir fent passos per potenciar la futura federació internacional que s’està impulsant des de Catalunya.” Sociats, que també participarà en la Red Fox Elbrús Race com a atleta, està convençut que el viatge serà molt profitós a tots els efectes. I és que el seleccionador d’esquí de muntanya, Joan Cardona, definia fa uns mesos, d’aquesta manera, l’experiència de l’any passat: “Els russos van quedar parats que estiguéssim tan ben organitzats com a selecció i aquesta és la prova que ho tenim tot a punt pel dia que siguem independents“.

El director tècnic de la FEEC, Marcial Alemán, forma part de l’expedició, que estarà composta per quatre esportistes. Al marge de Sociats (CN Terrassa), també prendran part en la cursa Laia Andreu (UE Vic), Sílvia Leal (CE Solsonès) i Eduard Hernández (AE Matxacuca). Sobre Andreu, Sociats recorda que es tracta d'”una de les millors corredores amb raquetes de neu del món”, i que “va renunciar al mundial dels Estats Units, on era la màxima favorita, pel fet de no poder competir com a catalana“. Pel que fa a Sílvia Leal, la defineix com a “tota una veterana i un valor segur per la selecció“, mentre que Eduard Hernández és una aposta de present i de futur: “Ha debutat aquest any amb la selecció però ha demostrat ser l’atleta en millor estat de forma”. El recorregut de la cursa serà d’uns 4 km i unirà les cotes 2.800 i 3.400 metres per la ruta normal al pic Elbrús.