27.04.17

“La selecció catalana podria fer un gran mundial de futbol platja”

Entrevista a Llorenç Gómez jugador i president del CFP Torredembarra

La novena edició del mundial de futbol platja començarà aquest dijous (21.30, hora catalana) a les Bahames. Setze seleccions provinents de les sis confederacions de la FIFA lluitaran per arribar a la final del diumenge 7 de maig a Nassau. La vencedora de la fase de classificació europea va ser Polònia, que durant la seva preparació es va enfrontar a Catalunya en un amistós disputat al CAR de Sant Cugat. La selecció catalana es va imposar amb autoritat (6-3) i tots els gols els van anotar jugadors del Club Futbol Platja Torredembarra: Llorenç Gómez (2), Edu Suárez (2), Adrián Frutos, i Charlie Millán. Gómez, que també és president de l’entitat, ha atès seleccions.cat per endinsar-nos una mica més en aquesta modalitat futbolística i per parlar-nos del potencial català.

Quina ha estat la teva trajectòria fins a esdevenir jugador i president del Club Futbol Platja Torredembarra?
Vaig començar a jugar a futbol a la UD Torredembarra dels 5 als 13 anys. D’aquí vaig passar al Nàstic de Tarragona fins a l’edat de juvenil, on en aquesta mateixa etapa vaig patir la meva primera lesió de genoll. A partir d’aquí el futbol platja va aparèixer a la meva vida, primer com a hobby durant el torneig local de Torredembarra fins a acabar convertint-se en una passió incansable. D’aquí la creació del CFP Torredembarra juntament amb d’altres companys.

Què et va seduir del futbol platja per dedicar-t’hi a aquest nivell?
El meu somni des de petitet era esdevenir jugador professional del futbol. El futbol platja ni tan sols el coneixia. La meva lesió de cartílag al genoll dret no té remei avui dia i havia de decidir entre ser professional al món del futbol, aguantant no més de 5 anys, o dedicar-me a un esport nou com aquest, malgrat que viure d’ell sigui molt complicat. Sincerament, sort d’aquesta nova situació, perquè sóc molt feliç i em sento molt realitzat. A més, al futbol platja va acompanyat de mar i de sol, i això sempre es molt atractiu. Sobretot, però, el punt clau va ser que, quan em vaig decidir, ja havia estat convocat per la selecció catalana i per l’espanyola. Amb això t’ho dic tot. Tenia 19 anys!!

 

Tècnicament, quina és la clau per ser un bon jugador de futbol platja?
S’han de dominar dues facetes bàsiques, el joc per la sorra i el joc per l’aire. Jo sóc un autèntic amant del joc per l’aire. M’encanta que la pilota es jugui sense tocar la sorra! Però és molt important saber també jugar per la sorra i alhora, segons el meu punt de vista, també és bàsic saber jugar amb les dues cames.

Fa unes setmanes vau derrotar Polònia en un amistós al CAR de Sant Cugat. La victòria (6-3) és indicativa del nivell de la selecció catalana de futbol platja?
Correcte. Polònia feia uns dies que s’entrenava i no sé si estaven molt cansats o no. Però també es cert que Catalunya ens vam ajuntar només aquell dia després de mesos sense veure’ns, amb l’excepció dels jugadors del CFP Torredembarra. Amb això vull dir que les dues seleccions no estàvem en la situació idònia per a dur a terme un gran partit. Tot i això, vam jugar molt bé i vam aconseguir la victòria. I tant que tenim un nivell alt! Però això només és el principi. Encara queda moltíssim camí per recórrer. Depèn de nosaltres millorar-lo o no.

Tots els gols de la victòria contra Polònia els vau fer jugadors del Torredembarra. A més, també formava part de la convocatòria el porter Eliott Mounoud. Què significa per a la vostra entitat aglutinar tant de talent?
És un orgull. Les coses no es regalen ni ens les han regalat mai però és indicatiu de la nostra feina i del fet que tenim molt potencial. Tot i això, som conscient que tenim molt marge de millora per acabar jugant contra els millors del món i plantar-los cara. El nostre projecte és com a mínim a mitjà termini. Sabem que anem en la línia correcta, i tot depèn de nosaltres. Volem fer història!

 

En canvi, la selecció espanyola, on militeu diversos catalans, no es va classificar per al mundial de les Bahames. Com ho explicaries?
A vegades les coses no surten tan bé com voldríem. No sempre es pot guanyar ni assolir els objectius proposats. Ens ha de servir per aprendre del que no vam fer bé i per potenciar el que sí. Aquest és el camí per accedir a la pròxima Copa del món.

Quin paper podria fer una Catalunya independent en un mundial com aquest?
Realitzant entrenaments de qualitat i amb la màxima implicació per part de tothom, es podria fer un gran campionat. Però això requereix temps i màxima entrega.

 Trobeu a faltar més amistosos com el de Polònia per estar més preparats per quan arribi el moment de jugar competicions oficials amb Catalunya?
Aquesta és una tasca de la federació. No m’agrada comentar la feina dels altres. Per nosaltres, com més amistosos juguem, més contents, il·lusionats, i sobretot preparats, estarem.

Just després de l’amistós contra Polònia, el Torredembarra va jugar un torneig internacional a Rússia. Com va sorgir la possibilitat d’anar-hi?
Fa dos anys vaig jugar el campionat rus amb el BSC Kristall. A Rússia treballen moltíssim el futbol platja i dediquen els màxims esforços en el creixement i la potenciació dels jugadors des de les categories de base.  L’entrenador del BSC Kristall va posar-se en contacte amb nosaltres per oferir-nos la possibilitat de participar, i per sort, així va poder ser.

L’equip va aconseguir el subcampionat enfront els millors equips russos i la selecció de Bielorússia. Us esperàveu un èxit d’aquesta magnitud?
Tal com va ser, a curt termini, no ens ho esperàvem. Era el nostre primer campionat internacional i jugàvem contra els millors equips del món. Però sí que és cert que nosaltres som conscients del que sabem fer i del que no. Tenim una línia de treball, amb un sistema de joc i unes bases molt clares. Com et deia abans, el nostre projecte és a mitjà termini i si estem al començament, i hem aconseguit ser subcampions, imagina’t el que podem arribar a fer! Tot depèn de nosaltres i sempre partint de la base de saber quins són els nostres orígens i d’on provenim.

 Quin són els vostres objectius aquesta temporada en les competicions de club, catalanes, estatals i internacionals?
L’objectiu actual i el que hem tingut fins ara és continuar millorant. Per desgràcia, al CFP Torredembarra no comptem amb ingressos així que, dia d’avui, cada jugador es paga, com a mínim, una part de les despeses personals. La resta, intentem sempre aconseguir-la a través d’algun espònsor. Amb això vull dir que no ens plantegem res més que el màxim número de joves possible continuï entrenant per així poder continuar participant en el màxim nombre de campionats possible.

Vosaltres fa 5 anys que vau engegar el projecte de club de futbol platja i també n’hi ha de potents a Roses i Vilanova. Creus que a poc a poc el vostre esport s’anirà estenent per tot el territori català?
Per descomptat! Conec molt poques persones que hagin tastat el futbol platja i no s’hi hagin enganxat! Això acaba de començar!

Iniciatives com la Barcelona Beach Soccer Cup 2015 on vas participar amb el Barça el 2015 hi poden ajudar?
Sense dubte! Aquest tipus de tornejos, i encara més quan el Futbol Club Barcelona hi és present, tenen molta difusió i sobretot permeten que encara hi hagi més assistents! No sé si es repetirà l’experiència o no. El que és evident és que seria tot un plaer que així fos!

Fotos: Federació Catalana de Futbol (FCF) i CFP Torredembarra