03.04.17

L’inestimable impuls de Jaume Llauradó en favor de les seleccions catalanes

[OPINIÓ] Xavier Vinyals destaca l’acció del President d’Honor de la Plataforma amb motiu de la seva mort, als 73 anys

Aquest diumenge ens ha deixat als 73 anys Jaume Llauradó i Gràcia. Era el nostre President d’Honor. De fet havia estat el primer president de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, des del 1997 fins al 2003. El seu lideratge en favor de la participació oficial de les seleccions catalanes, tot sovint amb aportacions de la seva butxaca, va ser decisiu per a la ràpida consolidació de l’entitat que havia engegat Francesc Gordo. Gràcies al seu impuls i ambició des del primer dia, Catalunya té de moment avui en dia fins a 21 reconeixements per part de federacions internacionals.

La seva primera acció va ser la de sol·licitar un informe jurídic a l’advocat belga Jean-Louis Dupont, famós per la sentència del cas Bosman. En aquest informe, es va constatar que en aquell moment existia “un marge jurídic i polític suficient per a promoure el concepte de les seleccions nacionals catalanes” i la seva participació “en competicions internacionals en peu d’igualtat amb seleccions nacionals d’altres països”. El marc ja era l’adient per posar-se a treballar immediatament.

Vull destacar que l’altra mostra de la seva ambició va ser la recerca de mig milió de signatures per canviar la llei de l’esport i permetre que les federacions catalanes poguessin associar-se a les internacionals sense passar per les espanyoles. Per portar una iniciativa legislativa popular al Parlament de Catalunya, n’hi havia prou amb 65.000 firmes. Ell volia anar més enllà i finalment es van aconseguir 521.000 adhesions. Només el 22 de desembre del 1998, amb motiu de l’amistós de futbol entre Catalunya i Nigèria, ja se’n van recollir 20.000. L’obtenció de tantes signatures va afavorir la implicació de les principals institucions polítiques del país.

La ILP va canviar la llei de l’esport català i això va provocar la presentació d’un recurs al Tribunal Constitucional per part del govern espanyol d’Aznar. El maig del 2012, el TC va resoldre que les seleccions catalanes podien competir oficialment, però només en els casos on no existeixi cap federació espanyola dins de la internacional. A la pràctica, aquesta sentència només deixa una porta oberta per tenir seleccions catalanes en tots els esports, que és la de la independència i creació de la nova República Catalana.

La seva vinculació amb l’esport també va quedar palesa en altres àmbits. President del Fòrum Samitier i vicepresident del FC Barcelona entre el 2000 i el 2001, va organitzar el partit de futbol de la Marató de TV3 durant 25 anys. L’últim, a les portes del Nadal d’aquest mateix 2016. El seu convenciment no coneixia límits. Descansa en pau.

 

Xavier Vinyals
President de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes