07.03.17

Els colors de la senyera tornaran a lluir en la Pierra Menta, el ‘Tour’ de l’esquí de muntanya

Oriol Cardona-Nil Cardona i Jordi Alís-Joan Reyné són els dos equips que competiran per la FEEC

Pocs dies després de la finalització del campionat del Món d’esquí de muntanya, l’activitat d’aquest esport es mantindrà ben viva amb la disputa de la 32a edició de la Pierra Menta, a la regió de Beaufort (França). Una de les principals diferències entre totes dues competicions és que la Pierra Menta consta de quatre etapes, que es disputaran del 8 a l’11 de març, i que impliquen el desafiament de 10.000 metres de desnivell i el pas per una quinzena de cims de més de 2.000 m. En canvi, totes les proves del mundial -inclosa la de per equips, que com la Pierra Menta es disputa per parelles- es decideixen en un sol dia. Des del punt de vista català, el tret diferencial més important és que a França hi participarà la selecció catalana com a tal, amb dos equips de dos corredors que lluiran els colors de la senyera.

L’any passat, referent
La delegació de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) a la Pierra Menta la compondran Jordi Alís (UE Urgellenca) i Joan Reyné (Ski Club Camprodon), que formaran un equip, i Nil Cardona (CE Cerdanya Skimo Team) i Oriol Cardona (Ski Club Camprodon), que configuraran l’altre. Tots els esquiadors esmentats menys Nil Cardona encara formen part, per edat, del Centre de Tecnificació d’Esquí de Muntanya de Catalunya (CTEMC). Segons apunta el seleccionador català, Joan Cardona, l’objectiu serà repetir els excel·lents resultats de l’edició anterior. Els germans Cardona van aconseguir la novena posició en dues de les quatre etapes i van entrar al Top-10 final, amb una novena plaça a la general. Per la seva banda, Joan Reyné va ser 19è amb el madrileny Antonio Alcalde i ara té el repte de tornar a entrar en el Top-20 amb Jordi Alís.

Parelles íntegrament catalanes
Malgrat que la composició de les parelles no té limitacions de nacionalitat per part de l’organització, la FEEC es pren molt seriosament el fet que els equips que configuren la seva delegació oficial siguin íntegrament catalans: “Si permetéssim els equips mixtos, no tindria sentit anar-hi”, afirma Joan Cardona, conscient que la Pierra Menta és una de les poques ocasions que ofereix el calendari de participar com a selecció. També hi haurà diversos altres esquiadors catalans, entre ells Kilian Jornet, que com l’any passat formarà parella amb el francès Mathèo Jacquemoud. El català aspira al cinquè títol i segon consecutiu amb Jacquemod, però Cardona creu que tots dos són favorits fins a cert punt: “No tant per en Kilian com per en Jacquemod, que aquest només ha participat en la Copa del Món d’Andorra amb un resultat discret. A més, els italians arriben amb molt bona forma”. Tot i això, també valora que el francès “és de la zona, se la coneix molt i pot haver estat entrenant molt fort”. Els altres catalans que participen són els següents: En noies, Marta Riba, que formarà parella amb Valentine Fabre, i l’equip compost per Ares Izard i Lula Martinez. I, en nois, Joan Maria Vendrell i Dani León; Marc Solà i Roger Reguant; Natxo Puig i Dani Vilà; Gerard Tortades i Julià Montanyà; i Àlex Clarasó i Jacob Salvadó.

La millor prova del món
Joan Cardona no té dubtes i defineix la Pierra Menta com a ‘el Tour’ de l’esquí de muntanya: “És la millor carrera de llarg i m’atreviria a dir que té més nivell que la prova per parelles del mundial. Hi ha més competitivitat”. Així mateix, també compara la competició amb la cursa més important del ciclisme mundial per l’entusiasme de l’afició: “Al cim del Grand Mont (2.380 m), que se sol superar divendres, s’hi citen tres o quatre mil aficionats tot aprofitant que s’hi puja tres vegades. El pas dels esquiadors és una festa i s’hi organitzen barbacoes i tot”. Un altre factor que accentua les similituds és la necessitat de córrer de manera cerebral: “S’ha de començar bé però pensant que la cursa és llarga i tècnica, amb baixades difícils. És bàsic dosificar-se i tenir la sort de no trencar els esquís o patir un defalliment inesperat”. Per ell, “la Pierra Menta és l’essència de l’esquí de muntanya”, ja que té totes les característiques que van originar aquest esport.