02.03.17

Espanya torna a capitalitzar l’èxit de set medallistes catalans al mundial d’esquí de muntanya

En total han aconseguit 15 presències al podi, per només dues de la resta de la delegació estatal

Set atletes catalans han sumat un total de 15 medalles durant el Campionat del Món d’Esquí de Muntanya de la International Ski Mountaineering Federation (ISMF), que ha tingut lloc del 23 de febrer al 2 de març a Alpago-Piancavallo (Itàlia). Uns èxits que una vegada més no comptabilitzaran com a catalans, ja que tots ells s’han aconseguit sota la disciplina de la federació espanyola (FEDME), malgrat que la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) és la gran artífex de l’auge d’aquest esport a escala europea. La raó és que els estatuts de la ISMF impedeixen que hi hagi dos membres de ple dret dins d’un mateix estat. Aquest fet deixa fora la federació catalana de totes les competicions on també hi sigui la espanyola. Una situació, aquesta, que difícilment canviarà si no és amb la independència del nostre país.

Un botí paradigmàtic
De les quinze medalles aconseguides, destaquen els ors de Kilian Jornet (AE Ekke Lleida), que ha estat el millor en la disciplina vertical per cinquena vegada en la seva carrera; i de Clàudia Galícia (CE Cerdanya Skimo Team) en la disciplina esprint. Jornet també s’ha penjat la plata en la modalitat individual i el bronze en els relleus -que han tancat la competició avui mateix-, mentre que Galícia ha afegit les plates per equips i en els relleus al seu títol mundial. També ha aconseguit tres medalles Oriol Cardona (Ski Club Camprodon), entre elles una victòria en la seva categoria d’edat (or en esprint promesa, plata en individual promesa i bronze en els relleus), mentre que la resta de metalls han estat més repartits: Mireia Miró (UEC Gràcia) ha guanyat la plata per equips i en els relleus; Júlia Casanovas (Ski Club Camprodon), els bronzes júnior individual i esprint; Marc Pinsach (CE Cassanenca), el bronze en els relleus; i Marta Garcia (CE Cerdanya Skimo Team), la plata en els relleus.

Molt a prop del vuitè medallista
Dels 24 esportistes convocats per la FEDME, 16 eren catalans. Dels vuit restants, només ha pogut pujar al podi (dues vegades) el basc Iñigo Martínez de Albornoz. Atès que el bronze en els relleus l’ha aconseguit amb tres companys catalans (Jornet, Cardona i Pinsach), tot fa pensar que una delegació íntegrament catalana també hauria tingut moltes opcions de sumar la seva medalla i, per tant, d’arribar als 16 podis. En aquest sentit, s’ha de tenir present que tota la resta dels èxits col·lectius han estat aconseguits únicament per esportistes catalans. Un dels candidats a obtenir la 16a medalla, i per tant d’esdevenir el vuitè medallista, ha estat el cadet Arnau Casas (Espot Esquí Club Valls d’Àneu), quart en categoria vertical.

La selecció catalana torna a la Pierra Menta
Just després del mundial, la selecció catalana tornarà a l’activitat en la Pierra Menta, una cursa alpina que destaca pel fet que es disputa per etapes i per parelles però, sobretot, perquè és una de les més prestigioses del món. L’expedició catalana marxarà dimarts per prendre-hi part de dimecres a dissabte. Els dos equips que hi participaran són els formats per Oriol i Nil Cardona, per una banda, i Joan Reyné i Jordi Alís, de l’altra. Els seus objectius seran “el top-10 i el top-20” respectivament, segons indica el seleccionador català, Joan Cardona. L’any passat, l’equip femení format per Clàudia Galícia i Mireia Miró va ser segon en el seu debut com a parella competitiva, tot iniciant un camí que les ha dut fins a la medalla de plata aconseguida a Alpago-Piancavallo.

Fotografies: ISMF