01.03.17

El president del COC exposa el futur de l’esport català durant una conferència al Museu Marítim

L’acte de dilluns estava organitzat per Vibrant i va comptar amb la presentació de Frederic Porta

El president del Comitè Olímpic de Catalunya (COC) i de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Gerard Esteva, va oferir dilluns al vespre una conferència titulada “El COC i el futur de l’esport català”. L’acte va tenir lloc al Museu Marítim de Barcelona, estava organitzat per l’associació cultural Vibrant i va comptar amb la presentació del periodista Frederic Porta. Esteva va fer un repàs històric de l’evolució de l’esport català, que va definir com a un model d’èxit; va presentar un estudi comparatiu de les organitzacions esportives a diferents països; i va destacar el COC com a ens principal del sector de l’esport en una Catalunya independent.

Els referents d’organització esportiva
“Suècia és el model d’organització esportiva que ens agrada més. El finançament de l’esport prové de les loteries i els fons econòmics es reparteixen objectivament segons diferents variables objectives registrades a través d’un sistema informàtic”, va explicar Esteva durant el seu estudi comparatiu, tot fent menció a altres iniciatives a tenir en compte com “l’existència d’un banc públic propi pel sistema esportiu i cultural a Itàlia”. També va mostrar el seu interès en l’existència de delegacions territorials perquè Catalunya “no sigui centralista” en l’àmbit de l’esport i va citar diversos casos d’èxit de “partenariat públic i privat” al nostre país, que veu aplicables al sector: “A tot el món, l’esport està subvencionat d’una manera o altra”.

Proposta legislativa
Sobre la imminent aprovació d’una nova Llei de l’Esport catalana, Esteva va presentar la proposta elaborada per la UFEC, anomenada Codi de l’Esport de Catalunya, vertebrada en quatre llibres. Considera que la Secretaria General de l’Esport, o una futura Conselleria d’Esports, ha de tenir molta força política i ha de marcar la línia a seguir però, a la vegada, ha de facilitar l’execució de les iniciatives a clubs, federacions i consells sota un gran paraigua, que és el COC. En aquest sentit, creu que aspectes com la duració dels mandats no ha d’estar regulada “en un marc general” però sí que s’han d’establir uns límits com ara “la incompatibilitat de càrrecs”. Per exemple, no veu gaire lògic que “un alcalde també sigui el president d’un club del seu municipi”. Sobre una hipotètica Llei del Mecenatge, hi creu però pensa que no és suficient. En la seva opinió, s’ha d’anar més enllà a través de mesures complementàries: “Tenim una crisi de directius de club i hem de buscar mecanismes que facilitin la seva tasca”, entre ells incentius fiscals.

Avantatges de la independència
Ja en el debat final, Esteva va tractar diversos temes, que en gran part tenien a veure amb l’organització esportiva de Catalunya com a futur nou estat. Sobre el moment actual, va recordar que “les entitats esportives estan patint l’assetjament de la llei de l’esport espanyola” i que “a través de l’estat hi ha molta desconfiança”. Ja en clau de futur, va indicar que “si som independents, tindrem moltes més possibilitats de projectar-nos internacionalment i tenir recursos”, al marge que els resultats esportius també creixerien exponencialment: “De manera separada tindríem més medallistes als Jocs Olímpics”, tot fent una especial menció als esports d’equip. Finalment, també es va referir als criteris de selecció: “La representació de Catalunya la podran decidir els esportistes. Ara bé, en el moment que ho decideixin, sempre hauran d’anar amb l’equip que hagin escollit”.