28.02.17

La FEEC arribarà fins a les últimes conseqüències contra la decisió de la WSSF

Es planteja impulsar el Campionat d’Europa en les mateixes dates que el mundial 2018, que s’ha concedit als Picos d’Europa

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) es planteja arribar “fins al final” per contrarestar el veto de la World Snowshoe Federation (WSSF), que ha impedit la participació de Catalunya en l’europeu i el mundial de raquetes de neu d’aquest any. Segons ha avançat el president de l’entitat, Jordi Merino, “aquesta setmana ja començaran les impugnacions”, sobretot després de la nul·la solidesa de les explicacions donades per la presidenta de la federació mundial, Monika Owczarek, en l’assemblea d’aquest cap de setmana, celebrada en el marc del campionat del Món dels Estats Units. “Ens va arribar a reconèixer que alguna cosa no han fet bé però sense variar mai de posició”, afegeix Merino, que veu una relació directa entre la designació dels Picos d’Europa com a seu del mundial 2018 -el principal anunci durant l’assemblea- i el conflicte generat: “Ens ha agafat per sorpresa perquè ho han portat de manera molt amagada. Només podem tenir la sospita que hi ha hagut pressions polítiques que van més enllà de la qüestió esportiva. No és la primera vegada que s’ha evitat que Catalunya competeixi internacionalment dins de l’estat espanyol. En aquest cas, a més, tenint present que el nostre nivell esportiu és molt alt”.

Recursos al TAS o a la justícia suïssa
El primer pas serà la presentació d’un recurs al Tribunal d’Arbitratge de l’Esport (TAS), al qual es pot afegir el de Laia Andreu a títol individual com a gran perjudicada. Això sí, és probable que el cas acabi a la justícia ordinària de Suïssa -el país on té la seu social la WSSF-, atès que “els Estatuts de la federació mundial no especifiquen que està subjecte a les resolucions del TAS“. Un error que s’afegeix a la successió de decisions sense sentit que han acabat amb l’exclusió de Catalunya: “Un boicot d’aquesta magnitud a un membre fundador com és la FEEC s’hauria d’haver aprovat per una majoria qualificada de l’assemblea. En canvi, s’ha tirat endavant per una decisió del comitè executiu, de la qual tampoc no en tenim constància malgrat també ser-ne membres. A més, segons ens van dir, la votació va ser electrònica, cosa que tampoc no està regulada pels Estatuts”, subratlla Merino.

La WSSF no escolta
La FEEC considera que l’argument d’iniciar el procés perquè les raquetes de neu siguin olímpiques no té cap base, ja que “es necessiten 25 membres nacionals i ara mateix la WSSF només en té dos”. Així li va fer constar a Owczarek, que no va acceptar ni aquesta ni cap altra puntualització: “Que aquest esport pugui ser olímpic no serà demà mateix. Aleshores, perquè no deixar-nos competir com durant els últims 10 anys, si hem pagat la nostra quota? Quan li vam posar l’exemple que el rugbi és olímpic malgrat que hi participin Escòcia i Gal·les ens va respondre que no volen tenir res a veure amb la independència i ens va mencionar el Quebec. Aquesta no és la qüestió. Nosaltres som membres fundadors de la WSSF!”, etziba Merino, tot afegint d’altres exemples de la poca seriositat de la federació mundial: “Ens van arribar a dir que no havíem pagat la quota per no deixar-nos entrar a l’assemblea, però vam poder demostrar que eren ells els que no havien acceptat el pagament”. Una assemblea que per cert va tenir molt poca assistència -per la llunyania- i on la qüestió catalana no es va sotmetre a cap tipus de votació: “La decisió ja estava presa. Amb la nostra exclusió han perdut els millors esportistes“, es lamenta.

Un campionat d’Europa alternatiu al mundial
El desafiament de la WSSF li pot costar cas, atès que té un pressupost molt més reduït, per exemple, que la mateixa FEEC. Owczarek va demanar que no es posi en perill el seu projecte amb els recursos al TAS però Merino té clar que no es pot anar amb contemplacions: “Potser ens carreguem la federació mundial, però s’ho hauran guanyat a pols. El tracte que ens han donat és de Tercera Regional. La federació europea ja està muntada i ja he parlat amb altres països per reactivar-la”, comenta el president català, que d’aquesta manera s’asseguraria la participació de Catalunya en un campionat d’Europa que pot contraprogramar absolutament el mundial dels Picos d’Europa: “Farem tot el possible perquè els millors esportistes prefereixin l’europeu, tot donant millors premis. I, si puc, farem que el campionat d’Europa i el mundial coincideixin en la mateixa data“.