24.02.17

Catalunya no serà al mundial però sí que es calçarà les raquetes de neu

La selecció de la FEEC respondrà a la seva injusta exclusió política tot participant en la Ciaspoladalpina

Quan la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) va presentar oficialment les seleccions catalanes de modalitats d’hivern amb vista a aquesta temporada –el 13 de novembre a Vic-, el cap de setmana del 25 i 26 de febrer estava marcat amb lletres vermelles. L’equip nacional de raquetes de neu tenia prevista la seva participació en el mundial de l’especialitat. Una edició que era molt il·lusionant per la seva ubicació, a l’Estat de Nova York, i per les possibilitats d’èxit dels nostres esportistes. En aquells moments, poc es podia esperar el que vindria després: el veto al combinat català si no participava com a espanyol. El xantatge de la federació mundial (WSSF), insostenible tant des del punt de vista jurídic com emocional, ha acabat esmicolant tots els somnis. Inclosos els dels mateixos organitzadors, ja que han perdut alguns dels seus millors competidors i reclams esportius. La seva posició intransigent, però, tindrà resposta des de tots els àmbits, inclòs el competitiu. I és que la selecció catalana reivindicarà la seva vàlua en un esdeveniment alternatiu.

El combinat de la FEEC serà demà dissabte a la província de Bèrgam (Itàlia) per prendre part en la Ciaspoladalpina Foppolo, una cita clàssica del calendari que havia de tenir lloc el passat dia 4 però que es va ajornar per falta de neu. Problemes organitzatius faran que la cursa competitiva -que començarà a les 19 h, mitja hora abans que la popular- no inclogui les classificacions màster, sènior i absoluta, ni en categoria masculina ni en femenina. Però això és el de menys. La selecció catalana es calçarà les raquetes de neu i ho farà amb tot l’orgull de qui no renuncia ni a la seva personalitat ni a la seva identitat. Una posició que la federació deixarà ben clara a l’altra punta de l’Atlàntic amb motiu de l’assemblea de la WSSF. Per molt que la presidenta de la federació mundial, Monika Owczarek, ja hagi avançat per correu electrònic la seva nul·la predisposició a escoltar-la i, per tant, guiar-se pel sentit comú envers un membre de ple dret.

Els corredors de la selecció catalana convocats per participar en la Ciaspoladalpina són els següents: Sílvia Leal (Centre Excursionista Pontsicà), Marc Traserra (Club Excursionista Voltregranès ARS), Eduard Hernández (AE Matxacuca), Laia Aguilar (CE Calldetenes) i el mateix seleccionador, Just Sociats (CN Terrassa). Tal com és habitual a les curses de raquetes de neu a Itàlia, el circuit és molt ràpid, amb només 250 metres de desnivell positiu i 9 quilòmetres de recorregut. L’any passat, Leal i Sociats van obtenir la segona posició.