22.02.17

La BikeTrial International Union defineix un calendari innovador, més llarg i exigent

Els pilots catalans tindran més possibilitats de competir internacionalment però els criteris de selecció seran més estrictes

La BikeTrial International Union ja ha fet públic el calendari per a la pròxima temporada, que creix en nombre de competicions i ofereix als pilots catalans més possibilitats de competir internacionalment i de guanyar medalles. La primera cita serà el 17 de juny, amb la primera prova d’una Copa d’Europa que tindrà continuïtat el 30 de setembre a Sant Fruitós de Bages. El campionat d’Europa, en una seu encara per definir, tindrà lloc el 23 de juliol, mentre que el campionat del Món es concentrarà del 14 al 18 d’agost a Bueu, a Galícia. Ja el 16 de setembre, Barcelona tornarà a acollir la Copa del Món de l’especialitat, que passa a anomenar-se d’Elit i abandona la denominació indoor. I és que per primera vegada hi haurà una competició oficial internacional específica dins d’un recinte tancat, l’europeu indoor de Brno, a la República Txeca, el 10 i l’11 de novembre.

“La competició central tornarà a ser el campionat del Món, que manté el format iniciat el 2015 a Òdena. Hi haurà dues competicions diferents per a cada categoria i els pilots que hi acumulin més punts obtindran el títol”, explica el president de la Unió Catalana de BikeTrial, Josep Abant, que creu que l’aposta és molt més encertada que no pas l’antiga fórmula de dividir la Copa del Món en proves separades en indrets diferents: “El cost dels participants es multiplicava”, etziba. A més, la proximitat amb Galícia pot ajudar Catalunya a intentar recuperar el títol per equips, que ja fa algunes temporades que se li escapa: “L’any passat, en ser a la República Txeca, els pilots ho tenien més difícil per anar-hi. A Bueu, a la província de Pontevedra, compto que molta més gent s’animarà a participar-hi, entre ells molts joves, inclosos els alumnes de la meva escola. És un circuit molt maco, al costat del mar i conegut, ja que ja va acollir una prova de la Copa del Món fa uns anys. Si això és així, segur que sumarem més punts”, afegeix Gemma Abant, que aquest any no creu que pugui competir gaire “per qüestions laborals” i tot indica que se centrarà més a contribuir a definir els criteris de selecció.

Més competicions però més exigència per accedir-hi
Tot i que el campionat del Món es decidirà en una setmana, el fet que hi hagi dues proves de la Copa d’Europa i dos campionats d’Europa (l’habitual, el cap de setmana de Sant Joan, segurament a Anglaterra o Itàlia, i l’indoor de la República Txeca), al marge de la Copa del Món Elit de Barcelona, fa que la temporada sigui especialment llarga i exigent. Els pilots catalans tindran més possibilitats de participació però, precisament per aquest motiu, el llistó d’accés serà una mica més alt. És en aquest context que tindran una importància cabdal les tres primeres proves del campionat de Catalunya -d’un total de quatre-, que marcaran els criteris de selecció. Especialment la primera i la segona, el 19 de març a Òdena i el cap de setmana de l’1 de maig a Castellbell i el Vilar. Abans, el 5 de març, haurà començat oficialment la temporada amb el tret de sortida de l’Open Vallès, a Sabadell.

Una temporada per a l’esperança
Gemma Abant augura que els pilots catalans tenen moltes possibilitats de fer un pas endavant aquesta temporada i ho justifica categoria per categoria: “Joan Fusalba, que l’any passat va obtenir la medalla de plata en la categoria Poussin, pot aprofitar el fet de ser un any més gran. El mateix passa amb Martí Rusiñol, que ha de ser un dels pilots de referència entre els benjamins; i Alan Rovira, que passa a ser Minime de segon any després d’haver lluit ja en el primer. En aquesta última categoria, Nil Benítez i Martí Esquerda s’incorporen després d’haver estat podi mundial en Benjamin. En Elit 20, Armand Mollà ja va estar a punt de ser podi en una prova del mundial i pot destacar; mentre que, en Elit 26, Rafael Tibau ja sap què és guanyar una medalla i es pot imposar en alguna prova. Finalment, en la categoria femenina, Lucía Guerrero pot traslladar a l’àmbit internacional les seves bones prestacions en el campionat de Catalunya”.

Barcelona és garantia d’espectacle
De la mateixa manera que ha passat en les tres últimes temporades, Barcelona tornarà a acollir la Copa del Món, en una seu encara per definir. La denominació indoor passa a la història perquè, malgrat que els obstacles a superar no són naturals, tampoc estan instal·lats en un recinte tancat, sinó que ho fan normalment dins d’una plaça. “A partir d’ara aquesta competició s’anomena Elit perquè és molt més adient. Hi participen els vuit millors pilots del món i no hi ha categories”, especifica Josep Abant. La data d’aquesta competició serà el 16 de setembre.