13.02.17

La Plataforma ProSeleccions vol una llei de l’esport per la futura Catalunya estat

L’entitat, que treballa des de fa 18 anys per al reconeixement internacional de les seleccions, proposa dotar l’esport català d’un estatus i un finançament propis

La Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, encapçalada pel seu president, Xavier Vinyals, s’ha reunit aquest matí amb Gerard Figueras, Secretari General de l’Esport, en el marc del procés participatiu del món de l’esport català que ha de resultar en una nova Llei de l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya.

En aquesta primera trobada, Figueras ha transmés l’objectiu del Govern de fer un procés participatiu per elaborar un document de consens amb aportacions de totes les entitats esportives arreu del país. “Ara estem en ple procés de debat amb el sector i amb el territori. No ens fixem cap límit i deixarem a punt l’estructura d’estat”, ha explicat el Secretari General de l’Esport.

Per la seva banda, la Plataforma ProSeleccions Catalanes ha manifestat la voluntat d’aspirar al fet que la reforma de la llei de l’esport sigui per elaborar una llei estatal i per tant superar el marc autonòmic actual. Això és imprescindible per dotar l’esport català d’estatus propi en l’àmbit internacional i per garantir el millor finançament de l’esport de base i d’elit, entre altres qüestions. Xavier Vinyals ha afirmat que “aquest procés participatiu és el procés constituent de l’esport català. És el debat que s’ha de fer perquè en el marc d’un estat i té cabuda tot el que el consens ens aporti”.

L’entitat també ha traslladat al Secretari General la necessitat que el govern promogui l’esport català en àmbits internacionals i treballi pel reconeixement de totes les federacions esportives catalanes per les seves respectives internacionals. Des de la Plataforma ProSeleccions, també es demana al govern que promogui el reconeixement internacional del Comitè Olímpic de Catalunya pel Comitè Olímpic Internacional, una estructura d’estat reactivada fa gairebé dos mesos.

En matèria de finançament, l’entitat proposa buscar les millors fórmules per dotar l’esport tant d’elit com de base dels recursos necessaris per a la seva viabilitat i projecció. També és necessària una llei de mecenatge esportiu que arribi també a l’esport de base, a diferència del que passa a l’estat espanyol, que suposi un benefici pels receptors sigui quina sigui la seva dimensió.

Una altra idea de la sessió de treball, ha estat la voluntat que -a diferència de la llei espanyola- la nova llei catalana de l’esport reguli la participació dels esportistes en les seves respectives seleccions catalanes perquè sigui voluntària i en cap cas es puguin establir sancions per la no participació.

Totes dues institucions s’han emplaçat a treballar en el contingut de forma detallada i que pugui incloure’s en el document que recollirà totes les propostes del Pacte Nacional per l’Activitat Física i de l’Esport, que es tancarà a finals del mes de maig.