10.02.17

El país reconeix les gestes de la selecció catalana Senior League de beisbol

És rebuda a la Generalitat després del títol d’Europa-Àfrica del 2016 i la participació en les World Series als Estats Units

La selecció catalana Senior League (Sub17) va convertir el 2016 en un dels anys més reeixits de la història del beisbol del país. Ho va fer de manera inesperada, trencant tots els pronòstics en una competició tan dura com és el Campionat d’Europa-Àfrica. El títol, però, no deixa de fer justícia a la incessant tasca formativa que està portant a terme la Federació Catalana de Beisbol i Softbol (FCBS), de la qual han acabat tenint notícies, fins i tot, als Estats Units. La victòria continental va derivar en la participació en les Sèries Mundials (World Series) nord-americanes i, amb aquest magnífic i inèdit aval sota el braç, el combinat va ser rebut dimarts al Palau de la Generalitat.

 

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va presidir l’acte i, en el seu discurs, va posar èmfasi en la importància de la internacionalització: “La vostra qualitat esportiva us ha portat a despertar admiració més enllà de les nostres fronteres. I això us ha convertit en ambaixadors de la nostra terra, la nostra cultura, els nostres costums. Vosaltres porteu arreu del món la identitat catalana”. El missatge també estava dirigit als equips i esportistes de la Federació Catalana de Patinatge, entre ells un CPA Olot que ja acumula deu títols mundials de Grup Xous Gran. Però la selecció de beisbol se’l pot aplicar fil per randa, fins al punt que ha de ser una de les seves motivacions principals a l’hora de tornar-ho a repetir.

El camí cap a la glòria

L’aventura va començar en la competició d’àmbit estatal, que a hores d’ara segueix sent l’única via per poder participar a escala europea i mundial. “Catalunya és l’única federació que sempre ha participat en els torneigs Little League (Sub13) i Senior League a Espanya, i ha guanyat els 8 campionats que s’han disputat”, destaca el president de la Federació Catalana de Beisbol, Jordi Vallès. El títol, aconseguit a València, li va obrir les portes del campionat d’Europa-Àfrica, en el qual ja tenia experiència però on ningú no esperava que arribés tan lluny.

A Novara (Itàlia), Catalunya va derrotar en la final el combinat transalpí del Lazio (5-3), després d’haver-hi perdut en la fase de grups i haver hagut de derrotar el representant austríac (7-2) en una semifinal més ajustada del que indica el marcador. La majoria dels jugadors arribaven a la cita després d’haver perdut una o dues finals de la Little League i ara es guanyaven el dret de representar el continent europeu (i de retruc, l’africà) contra els equips referents dels Estats Units i de tot el planeta.

 En la meca del beisbol

A Bangor (Maine), l’equip català es va quedar molt a prop de disputar les semifinals, ja que va caure per la mínima (0-1) contra el representant canadenc, el Kiwanis National. Abans, havia caigut amb contundència contra el campió de la regió Centre dels Estats Units, el Clear Ridge de Chicago (6-0). El balanç, però, va ser prou satisfactori, ja que Catalunya sí que va ser capaç de guanyar l’últim enfrontament (3-2) contra el representant del Sud-oest de Texas (3-2), el Capitol Park de San Antonio; i tres dels seus jugadors van ser escollits per disputar el partit de les estrelles (All Star) de la competició: Frank Hernández, Guillem Maled i Isaac Càrdenas.

 

En aquesta competició, Catalunya representava la regió d’Europa-Àfrica, de la mateixa que a Novara hi va participar com a representant espanyol. Una situació que podria canviar amb la independència: “En el cas que Catalunya arribés a ser un estat propi hauríem de valorar amb les institucions quin hauria de ser el torneig que ens oferiria la possibilitat d’arribar a Europa i així seguir somniant en arribar als Estats Units. També es podria donar el cas que tinguéssim una plaça directa per a Europa, però això se m’escapa de poder-ho verificar en aquests moments. Igualment, la FCBS gaudeix de bons esportistes i tècnics que pròximament ens poden dur a seguir classificant i estant al capdavant també d’Europa“, comenta Jordi Vallès sobre aquesta qüestió.

La Sub19 femenina i Sub13 masculina també brillen

Les altres seleccions catalanes participants en el campionat d’Europa-Àfrica no es van classificar per a les World Series però s’hi van quedar força a prop. L’equip Big League Softbol (Sub19) femení va ser subcampió, després de batre el combinat txec (9-2) en les semifinals i caure contra el Dutch Destroyers holandès en el partit decisiu (11-1). Pel que fa al combinat masculí Little League (Sub13), va ser quart tot i guanyar quatre partits. Les derrotes contra el representant de la República Txeca (10-9) i contra el dels Països Baixos van evitar que el grup pogués emular els subcampionats dels dos anys anteriors.

Fotos: Federació Catalana de Beisbol i Softbol