06.02.17

La catalanitat queda oculta en la Copa d’Europa de tamborí indoor de Madrid

Les noies del Barcelona són quartes en un torneig on sí que van lluir les banderes de les altres federacions reconegudes

S’imaginen que els clubs escocesos veiessin omesa la seva nacionalitat quan juguen competicions continentals en territori anglès? O que els conjunts gal·lesos de rugbi trobessin la seva bandera al costat de la del comtat del rival quan disputen l’European Champions Cup a l’est de la Gran Bretanya? Això és el que va passar en la Copa d’Europa de tamborí indoor que va tenir lloc aquest cap de setmana a Madrid. L’ajuntament de Perales de Tajuña, principal organitzador juntament amb l’associació espanyola de tamborí (AET) i la federació internacional (Fibat), va decidir no col·locar la bandera de Catalunya al pavelló principal de la competició amb les altres, Anglaterra, Alemanya, França, Espanya, Itàlia i Hongria, malgrat que la federació catalana (FCT) és membre de ple dret per la Fédération Internationale de Balle au Tambourin, com tots els països anteriorment esmentats. A més, els dos participants catalans, el Barcelona i el Farola, van haver de desfilar amb la senyera enmig dels equips gallecs i madrilenys, que no participaven com a tals, sinó com a espanyols.

Tot plegat, l’ajuntament de Perales de Tajuña explica que ho va fer sota el pretext que l’esdeveniment fos “simplement esportiu i no polític”. Un objectiu, el de “no ferir susceptibilitats”, que va implicar d’altres decisions absolutament allunyades de tota normalitat: “Durant el lliurament de trofeus, no van sonar els himnes francès i italià, tal com ens hauria agradat, sinó el We Are The Champions de Queen”, han reconegut fonts municipals. “Hem intentat agradar a tothom i hem repassat el protocol diverses vegades”, prossegueixen les mateixes fonts, que afirmen que la seva proposta va ser recollida tant per l’AET com per la Fibat. La federació internacional diu que els va intentar explicar l’oficialitat incontestable de Catalunya, sense èxit. El Barcelona i el Farola sí que, en canvi, estaven degudament referenciats amb el CAT en totes les llistes, quadres i classificacions.

El consistori madrileny també destaca que la voluntat d’identificar els clubs “per països”, i no per federacions, no va impedir, per exemple, que el Barcelona femení pogués recollir el seu trofeu com a quart classificat amb la senyera. Tanmateix, fonts dels representants catalans afirmen que per megafonia “es van donar les gràcies a totes les federacions menys a la catalana”, i algun jugador es va sentir una mica menystingut per les autoritats quan va sostenir la senyera en la cerimònia inaugural. Malgrat tot, però, la valoració global sobre l’organització va ser molt bona, pel seu grau d’atenció i de compromís amb el confort dels esportistes.

El Barcelona femení, a dos punts del podi

En l’àmbit merament esportiu, l’equip femení del Barcelona Tamborí Club es va quedar a les portes de pujar al podi en la Copa d’Europa de tamborí indoor de Madrid. Això no va impedir que fes història, ja que la seva quarta plaça és la millor classificació femenina de tots els temps i iguala l’actuació de l’INEF masculí a Dresden 2015. En les semifinals, el Barcelona havia perdut contra el que seria finalment campió, el Sabbionara italià, amb claredat (5-13). En canvi, en la final de consolació, contra un altre conjunt transalpí, el Tigliole, només va caure de dos punts (13-11), que són els que el van separar d’un podi que hauria estat apoteòsic. En la fase de grups, les barcelonines sí que havien guanyat aquest mateix rival (13-11), en el que havia significat tot just la segona victòria d’un equip català contra un d’italià en una competició continental.

També en categoria femenina, el Farola Club Tamborí va aconseguir una meritòria cinquena plaça contra Les Pennes Mirabeau francès (13-10), que és precisament el conjunt que havia caigut contra el Barcelona en els quarts de final. En canvi, el botxí del Farola havia estat el Tigliole (13-8).

En categoria masculina, el Ragusa i el Monalese italians van apartar, respectivament, el Barcelona Tamborí Club (5-13) i el Farola Club Tamborí (3-13) de la lluita per les medalles, cosa que els va fer disputar el partit pel cinquè lloc. En aquest duel, repetició de la recent Copa Catalunya, es va tornar a imposar el Farola (13-6), de manera que va igualar la mateixa posició que el seu equip femení. El títol va acabar sent pel gran favorit, el Cournonterral francès.

L’actuació catalana va ser molt positiva i només els enfrontaments directes amb els conjunts italians (en tots els casos) van evitar que el Barcelona o el Farola poguessin arribar més lluny. En la jornada inaugural, disputada divendres, els equips catalans van obtenir 5 victòries en 7 partits, inclosos els partits contra els dos conjunts amfitrions: Madrid-Farola masculí (4-13) i Madrid Sur-Barcelona femení (0-13). Dos duels on cadascun dels adversaris defensava els interessos de federacions diferents, i en el fons també de països, malgrat els esforços de l’organització per dissimular-ho.

Foto de capçalera: Facebook de l’ajuntament de Perales de Tajuña