30.01.17

La selecció catalana de raquetes de neu excel·leix amb un primer lloc i un segon a Alemanya

Ragna Debats és la més ràpida en l’Allgäu Vertical i Eduard Hernández, el millor entre els que corren a peu

La selecció catalana de raquetes de neu de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) ha tornat a ratificar aquest cap de setmana la seva qualitat i ho ha fet en una competició inèdita, tant pel seu emplaçament com per les característiques específiques de la prova. Un cop descartada la participació en l’europeu i amb la presència al mundial molt compromesa –per la negativa de la federació internacional (WSSF) a deixar competir com a Catalunya-, l’equip ha optat per un calendari alternatiu que l’ha portat a prendre part en la cursa Allgäu Vertical, a Ofterschwang (Alemanya), que no estava prevista en el programa original del seleccionador, Just Sociats: “Mai no havíem fet una prova vertical i també era una possibilitat de sortir d’Itàlia, que és on competim gairebé sempre. Per pressupost i per dates ens anava bé i l’hem incorporat malgrat que no és una cursa pura de raquetes”, explica, en relació al fet que tots els participants podien escollir com completar el recorregut, ja fos amb esquís de muntanya, amb raquetes de neu o, simplement, corrent a peu amb l’ajut de grampons. “Nosaltres hem optat per les raquetes de neu perquè és la nostra modalitat. Es pot dir que, dels més competitius, hem estat els únics”, afegeix, tot donant més mèrit als resultats aconseguits: victòria absoluta de Ragna Debats en categoria femenina i segona posició global d’un Eduard Hernández que només ha estat superat per un corredor que ha emprat esquís, el local Konrad Lex.

 

“Aquesta prova té bastant nom a aquesta zona dels Alps -entre Baviera i el Tirol-, on predomina l’snowrunning per sobre de les raquetes de neu, que són més hegemòniques a Itàlia. És un vessant esportiu a estudiar per la FEEC, i més veient com poden conviure tres modalitats esportives en una sola competició”, puntualitza Sociats, molt content de l’experiència acumulada a tots els efectes: “No teníem cap referència de com podríem respondre davant de competidors que van amb esquís o utilitzen grampons. A més, un altre factor positiu d’aquest viatge és que ha permès que els alemanys puguin conèixer la nostra selecció i Catalunya”. En la cerimònia de lliurament de trofeus, els participants de la FEEC van ser acreditats en tot moment com a catalans. Al marge del triomf de Debats i del segon lloc d’Hernández -amb registres de 30:08 i 26:35 sobre un recorregut de 3,7 km de pujada, respectivament-, en la categoria masculina, Marc Traserra ha estat 6è (28:14); Gabriel Crosas, 7è (amb el mateix temps); i Just Sociats, 9è (28:29). I, en la femenina, rere la catalana d’origen holandès han quedat Sílvia Leal (12a, amb 37:04) i Laia Aguilar (14a, amb 38:20).

 

La pròxima cita de la selecció de la FEEC serà la 8a edició de l’Open Internacional Foc de Neu, que tindrà lloc a Isil (Pallars Sobirà), a les Valls d’Àneu, el pròxim diumenge al matí. La competició coincidirà amb l’europeu de Val Comelico (Itàlia), que es va ajornar en el seu dia per manca de neu natural. La falta de garanties de poder competir com a Catalunya ha acabat de decidir la participació del grup de Just Sociats en una competició pròpia que aquesta vegada “no serà tan internacional”, tal com lamenta el seleccionador. Ja la setmana següent, sí que el grup té previst viatjar a Itàlia per participar en la Caspolada.