25.01.17

La decisió del TAS sobre Kosovo afavorirà Catalunya en el seu reconeixement internacional

El màxim tribunal de l’esport refusa l’apel·lació de Sèrbia sobre l’admissió del seu país veí dins la UEFA

Des de la Plataforma ProSeleccions celebrem la decisió d’aquest dimarts del Tribunal d’Arbitratge de l’Esport (TAS) de desestimar l’apel·lació de Sèrbia amb la que pretenia anul·lar l’adhesió de Kosovo com a país número 55 de la UEFA, tot al·legant que aquesta admissió infringia les seves pròpies normes. L’alt tribunal ha anat més enllà i ha esmenat la plana del reglament d’admissió de federacions de l’entitat futbolística. Això suposa un precedent en la jurisprudència que és beneficiós per a Catalunya.

La resolució referma la preeminència del dret internacional per sobre del dret del país, ja que el TAS interpreta que l’admissió de Kosovo es va fer seguint la reglamentació de l’organisme futbolístic i, a més a més, va ser votada favorablement en el seu congrés anual. Aquesta sentència demostra que en l’àmbit esportiu no és “Nacions Unides qui fa un reconeixement oficial dels països, sinó que és important que el territori on la federació està localitzada estigui reconegut per la majoria de països com un estat independent”, explica Sergi Blàzquez, advocat i vicepresident de la Plataforma ProSeleccions Catalanes.

Sèrbia ja no podrà recórrer aquesta decisió que va més enllà jurídicament i esmena la plana al mateix reglament de la UEFA. “El TAS diu que l’article 5.1 de l’organisme és ambigu i molt restrictiu amb l’admissió de nous membres. El tribunal interpreta de forma més real la realitat de moltes nacions que no estan reconegudes per Nacions Unides. Això amplia les condicions per ser membres”, apunta Blàzquez.

Quan Catalunya sigui independent “la federació catalana de futbol podrà ser reconeguda per la UEFA, segons la interpretació del TAS, en el moment que el territori català sigui reconegut per una majoria de membres de Nacions Unides”, afirma el vicepresident. A més, “si a Espanya volgués recórrer l’adhesió, ja tindrem jurisprudència en favor nostre”, ha reblat.

El president de la Federació Kosovar de Futbol, Fadil Vokrri, també ha celebrat la decisió en un comunicat on assegura que amb això “derrotem l’estat serbi una vegada més, que a més a més havia pagat a una gran quantitat d’experts per fer desdir la UEFA de la seva decisió”.

Podeu llegir el comunicat oficial original del TAS en aquest enllaç o fent clic en la imatge:

Kosovo està admès oficialment per la UEFA, la FIFA i el Comitè Internacional Olímpic. El país, que va proclamar de forma unilateral la seva independència el 2008, està reconegut per 111 dels 193 membres de les Nacions Unides.