17.01.17

Què fem 2016

Durant el 2016, hem realitzat les següents activitats:

Esport i país

CAMPANYES DESTACADES

Estelades

La Plataforma ha participat –juntament amb Assemblea, Òmnium Cultural i Drets– en l’organització del repartiment d’estelades al Camp Nou per reclamar el dret a la llibertat d’expressió del poble català. Una campanya que es va iniciar el novembre del 2015 després dues sancions de 30.000 i 40.000 euros de la UEFA al FC Barcelona pels crits d’independència i l’exhibició d’estelades en la final de la Champions a Berlín (juny) i en el Barça – Bayer Leverkusen (setembre).

Aquest 2016, la mobilització ha continuat i l’acció s’ha dut a terme en determinats partits de Champions i Lliga disputats pel FC Barcelona al Camp Nou, i també en la final de la Copa del Rei a Madrid; així com en el partit de Lliga de Segona Divisió disputat entre el Girona FC i el Nàstic de Tarragona a Montilivi.

En la disputa de la final de la Copa del Rei el maig d’aquest 2016, vam aconseguir –gràcies a un recurs presentat per l’associació de juristes DRETS a un jutjat de Madrid– que les estelades poguessin entrar al Vicente Calderón pel partit disputat pel Barça i el Sevilla després que la delegació del govern espanyol de la capital de l’Estat Espanyol ho volgués prohibir. L’estelada no incita a la violència, ni al racisme, ni a la xenofòbia ni a qualsevol altra forma de discriminació.

Les accions van anar acompanyades d’accions de comunicació i una repercussió excel·lent als mitjans de comunicació en diferents suports (premsa, ràdio, televisió, digitals, agència) tant a Catalunya com a Espanya.

Partits* amb repartiment d’estelades:


Les entitats civils sobiranistes també vam celebrar que la UEFA finalment acceptés que exhibir estelades està emparat en el dret a la llibertat d’expressió en anunciar el 23 de desembre que revisarà una normativa clarament injusta. La mobilització dels aficionats i la seva determinació en la defensa dels símbols catalans va ser clau per aquest canvi d’opinió.

*Els partits del Barça anàven acompanyats d’una acció paral·lela amb el desplegament d’una pancarta amb un missatge reivindicatiu o una salutació a l’equip rival.

II Jornada de Diplomàcia Esportiva Internacional i Models Esportius

El 25 de novembre va tenir lloc a Barcelona la 2a Jornada de Diplomàcia Esportiva Internacional i Models Esportius, organitzada per la Plataforma ProSeleccons amb la col·laboració de la Secretaria General de l’Esport i el DIPLOCAT.

Aquesta jornada vol abordar com seran les relacions esportives internacionals de l’esport català en cas d’independència i, alhora, visualitzar diferents models d’organització esportiva de països de la Unió Europea, amb l’objectiu de tenir informació que permeti millorar el model esportiu actual de Catalunya.

La jornada va estar organitzada en dues taules rodones, la primera per parlar de l’organització esportiva en diferents països i la segona de la importància que té la participació en uns Jocs Olímpics per a les federacions esportives d’un país.

Hi van participar tres càrrecs de comitès olímpics nacionals (Hongria, Eslovènia i Lituània): el Sr. László Fábián, Director del Comitè Olímpic d’Hongria, medalla d’or als Jocs Olímpics de Seül; el Sr. Artüras Poviliünas, President del Comitè Olímpic de Lituània (1988-2012); i el Sr. Edvard Kolar, Secretari General del Comitè Olímpic d’Eslovènia. I també el Sr. Jordi Alcover, Vicepresident de la Federació Europea d’Hoquei i el Sr. Manuel Ibern, membre de la Federació Internacional de Natació (FINA) i Secretari General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya (2006).

 

Reactivació del Comitè Olímpic de Catalunya

Des de la Plataforma, hem impulsat la reactivació del Comitè Olímpic de Catalunya (COC) després de molts anys al calaix.

Creiem en un COC com a estructura d’estat, actiu al servei del país i que ens ajudi a internacionalitzar l’esport català i explicar a tot el món què és Catalunya i perquè volem un estat propi.

Amb aquest objectiu, la Plataforma va signar un acord de candidatura única juntament amb la Secretaria de l’Esport de la Generalitat de Catalunya i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC). El pacte es va segellar dilluns 12 de desembre i, l’endemà, dimarts 13, la nova junta directiva va ser escollida per unanimitat en l’assemblea de l’organisme, posant en marxa altre cop el COC com estructura d’estat per fer costat al Parlament i a la societat en el procés que viu el nostre país.

L’impacte mediàtic de l’activació del COC va ser excel·lent i posa la política esportiva a l’agenda de l’actualitat pels pròxims mesos davant el desenllaç de país que afronta la societat catalana el 2017. Vam recollir un total 65 impactes en premsa esportiva i generalista i en mitjans audiovisuals.

 

Estudi Federacions Esportives catalanes

Des de la Plataforma hem impulsat i elaborat un Estudi sobre l’impacte econòmic de la independència en les federacions esportives catalanes.

Els darrers anys han proliferat els estudis adreçats a conèixer l’impacte econòmic de l’organització d’esdeveniments esportius o de l’activitat realitzada per entitats esportives, i fins i tot periòdicament s’obtenen les dades dels hàbits esportius dels ciutadans. Aquest estudi pretén conèixer l’impacte econòmic que sobre les mateixes federacions esportives generarà el reconeixement de Catalunya com a Estat independent.

La independència implica necessàriament una nova configuració dels pressupostos de les federacions esportives i possiblement un model de finançament diferent de l’actual. Tot canvi implica una sèrie d’incerteses que es minimitzen amb recerques com la que es presenta, atès que ajuden a aportar les dades necessàries a fi que l’Administració i les federacions esportives catalanes puguin traçar les estratègies que els permetran assolir els objectius que es proposin.

En el treball també s’ha analitzat la realitat esportiva d’altres Estats de característiques similars a les de Catalunya per extrapolar la informació i per visualitzar l’evolució i projecció econòmica esportiva de les federacions esportives catalanes.

L’estudi es va començar a elaborar l’abril del 2015 i les fonts d’informació que s’han emprat han estat estudis i articles especialitzats, pressupostos de les federacions i estadístiques i resultats esportius. Fonamental ha estat la col·laboració de les 10 federacions esportives catalanes estudiades. Els seus dirigents i tècnics han facilitat tota la informació sol·licitada i han posat a disposició el seu temps, experiència i coneixement per dur a bon terme l’estudi.

Federacions que surten a l’estudi: Futbol, Bàsquet, Ciclisme, Esports d’Hivern, Gimnàstica, Natació, Rugbi, Tennis, Triatló i Vela.

Aquest informe ja està elaborat i en fase d’impressió i es presentarà pròximament.


DIFUSIÓ

Promoció de les Seleccions Catalanes reconegudes

Durant tot l’any, des de la Plataforma ProSeleccions hem continuat fent difusió de la participació de les seleccions catalanes en les competicions internacionals.

Hem informat a través del web i de les xarxes socials dels resultats obtinguts per Catalunya en competicions internacionals. Enguany, hem seguit de forma especial la participació de determinades seleccions catalanes amb seguiment en directe a través de twitter, com l’Europeu de Korfbal o el Mundial de físic-culturisme, i que estan incloses en el resum de resultats de l’any 2016 i on destaquem que es van aconseguir un bronze històric de l’absoluta de korfbal a Holanda i dos bronzes de físic-culturisme a Bèlgica.

De forma regular i continuada hem publicat notícies al nostre web, a través de les nostres xarxes socials, amb comunicats de premsa, etc. Així mateix amb campanyes de bàners a mitjans digitals catalans o anuncis de premsa donant a conèixer les Seleccions Catalanes reconegudes, esdeveniments específics, els beneficis que l’estat propi comportaria pel món de l’esport, etc.

Preparem, editem, mantenim i actualitzem la pàgina web www.seleccions.cat. Planifiquem la creació de continguts i hem elaborat més de 100 reportatges, notes de premsa o convocatòries, i ens hem encarregat dels reculls i clípings de premsa i del tracte amb els mitjans de comunicació.

També gestionem les xarxes socials de les Seleccions Catalanes a través de Facebook, Twitter i Youtube. Tenim desenes de milers de visites i pàgines vistes, 33.954 fans a Facebook i 15.247 seguidors al Twitter converteixen els mitjans de la Plataforma en els més seguits per veure les evolucions de les seleccions catalanes reconegudes i la seva activitat. A Twitter, per exemple, durant tot el 2016 vam fer 1.040 piulades amb un impacte de 2.194.700 d’impressions totals.

 

Catalunya a l’Eurocopa de futbol

El mes de juny vam organitzar una xerrada sobre el paper que tindria Catalunya a una Eurocopa de futbol. L’acte, organitzats per la Plataforma amb el suport de la Federació Catalana de Futbol que va allotjar l’acte, va comptar amb la participació dels periodistes Toni Padilla (Diari Ara), Jordi Costa (RAC1) i Jordi Sunyer (TV3), la seleccionadora catalana femenina Natàlia Arroyo i el jugador de la selecció absoluta Oriol Rosell.

Tots els ponents van coincidir en destacar que Catalunya podria classificar-se sense problemes per la fase final de les grans competicions internacionals, tant l’Eurocopa com el Mundial. En els debats es va reflexionar sobre quins serien els jugadors de la selecció catalana, quin tipus de joc farien, fins a on podria arribar Catalunya a l’Eurocopa o quin ressò tindria que el nostre país pogués participar en aquesta competició internacional entre altres qüestions.

 

Catalunya als Jocs Olímpics

Un altre dels esdeveniments esportius de l’any han estat els Jocs Olímpics del Brasil. Des de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes vam posar en marxa la publicació d’un seguit d’entrevistes a alguns dels esportistes catalans que van participar a Rio de Janeiro als Jocs Olímpics i Paralímpics.

Les entrevistes parlaven dels sacrificis i les recompenses que els dóna l’esport. Alguns d’aquests van debutar, mentre que per alguns altres aquests van ser els seus cinquens Jocs.

També vam fer difusió d’un article d’opinió de Xavier Vinyals, president de la Plataforma, on es destacava el potencial esportiu de Catalunya: Rio 2016: Catalunya pot guanyar.

Catalunya va tenir una nombrosa presència a la cita olímpica. 97 esportistes del Principat van participar en els Jocs Olímpics i 32 en els Paralímpics, el que va suposar pràcticament un terç de tota la delegació espanyola a Rio.

 

Beneficis de la independència

Un estat propi aportaria molts beneficis a esportistes, clubs, federacions, aficionats i a l’economia o la imatge de Catalunya. Així que durant el 2016 hem continuat amb la tasca de difusió dels beneficis de la independència per a tot el món de l’esport, especialment per als clubs. Per a tots ells, les referències passaran a ser les lligues europees i no només les espanyoles. Tots tindran més oportunitats d’assolir places europees en competicions de clubs, amb tota la il·lusió que això desperta entre els esportistes i els seguidors.

Aquest fet, que porta implícit un major interès de l’entorn social dels clubs i dels mitjans de comunicació, implicarà finalment un augment important de les possibilitats de trobar patrocinadors, possibilitats que seran més notables així que l’economia del país s’estabilitzi, en part, gràcies a la desaparició del deute fiscal.

Aquesta difusió l’hem fet a través de les xarxes socials però també off line amb el repartiment, per exemple, de 5.000 octavetes el dia 17 de desembre amb motiu del partit de lliga de Segona Divisió entre el Girona FC i el Nàstic de Tarragona. Els aficionats assistents a Montilivi van rebre informació sobre l’impacte econòmic que tindria que els seus clubs poguessin disputar una competició europea com la Champions o l’Europa League.


ACTIVITATS

Reunions amb clubs de base de Barcelona

La Plataforma creu que el fet que les federacions i els clubs estiguin vius és la primera condició per a gaudir de seleccions nacionals. Al marge de la qüestió política competencial de Catalunya en matèria d’esports, hem detectat una sostinguda situació d’ofec a les famílies des de l’inici de la crisi econòmica. Els clubs són persones que fan una activitat, és a dir són famílies, pares i mares, que són la base d’aquestes entitats.

Per tot plegat, hem reunit entitats i clubs de diferents districtes de la capital catalana per conèixer de prop les seves problemàtiques i necessitats i aportar i analitzar solucions a tenir en compte en la definició de l’esport de la Catalunya independent. Han participat clubs de diferents disciplines esportives dels districtes de l’Eixample, el Poblenou o Sants, entre d’altres.

L’estudi anirà a l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat.

Altres activitats de promoció de les seleccions reconegudes

Paral·lelament a tot això, aquest any també hem realitzat altres actes per a la promoció de les Seleccions Catalanes, de l’esport per als més petits i dels beneficis del procés d’independència per a l’esport català.

Alguns on hem estat presents:

  • 2 al 4 de gener. Festival de la Infància de Barcelona. Hem tingut un espai –amb la col·laboració de les federacions de korfbal i dards– on els més petits han pogut practicar alguns dels esports reconeguts.

  • 11 de setembre. Hem estat presents a la Fira d’Entitats de l’11 de setembre, que un any més ha estat situat al passeig Lluís Companys de Barcelona. Aquí hem disposat d’una parada informativa.
  • 24 de juny. L’Assemblea Nacional Catalana, la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes i Òmnium Cultural van repartir 40.000 postals informatives sobre el procés d’independència català entre els 100.000 aficionats al rugbi que van anar al Camp Nou amb motiu de la final de la lliga francesa (TOP14).

La postal incloïa una imatge commemorativa de la final entre el Racing 92 i el Toulon, amb un revers on s’explicava que Catalunya esdevindrà un nou país i que la seva selecció podrà participar en els campionats mundials de rugbi. A més a més, a la postal també es recordava que Catalunya va ser fundadora de la Federació Internacional (FIRA) el 1934 i que Catalunya aspira a jugar competicions oficials ben aviat.

  • 22 i 23 d’octubre. També hem aprofitat l’aparador que suposa la Festa dels Súpers per difondre-hi la pràctica esportiva i donar a conèixer els esports que tenen seleccions catalanes oficials. Aquesta és la festa infantil més gran d’Europa, a l’anella olímpica de Montjuïc i amb la presència més de 300.000 persones durant un cap de setmana. Les activitats esportives d’esports reconeguts d’aquest any van ser un rocòdrom d’escalada, una pista de beach tennis en format inflable i dues cistelles de korfball. Més de 1.600 nens i nenes van passar pel circuit d’esports i es van repartir més de 6.000 globus amb el logotip de les Seleccions Catalanes.

 

Activitats amb altres entitats

Debats i xerrades

Com sempre, hem continuat participant en activitats, xerrades i conferències a tot el territori.

Dos exemples:

  • Al mes de març vam estar presents a l’acte a Tortosa “L’Esport en la Catalunya Independent”.

L’acte estava organitzat per l’assemblea territorial de l’Assemblea Nacional Catalana a Tortosa, i formava part del cicle de xerrades-debat ‘Endavant República!’. Aquest cicle ofereix, mensualment, la xerrada d’un ponent, que analitza com ha de ser el futur estat català en un tema concret.

En aquesta ocasió va intervenir Francesc Serra, coordinador de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes, que va interactuar amb el públic per explorar diverses posicions sobre com ha de ser l’organització de l’esport català i parlar dels beneficis que suposarà per l’esport del nostre país el fet de ser un estat independent.

  • Al mes de juny també vam participar en un acte informatiu i de debat “Esport i independència” organitzat per la Canonja per la Independència (Tarragona) en col·laboració amb la Plataforma amb l’objectiu de continuar informant la població de tot el que comportarà la independència de Catalunya en els diversos àmbits d’afectació. L’acte va comptar amb la participació de Francesc Serra, coordinador de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes i president de la Federació Catalana de Korfbal, i de Jordi Mariné, expresident de la Federació Catalana de Ciclisme.

Commemoració de les Olimpíades Populars del 36

La Plataforma va formar part de la comissió que va organitzar el 80è aniversari de l’Olimpíada Popular el 18 i 19 de juliol d’enguany en commemoració de la que Barcelona va organitzar el 1936, un esdeveniment esportiu que volia contraposar els valors de l’esport popular i antifeixisme enfront dels Jocs Olímpics de Berlín que va organitzar el règim nazi.

Malauradament, l’Olimpíada Popular de Barcelona no es va poder celebrar perquè el dia de la seva inauguració va coincidir amb l’inici de la Guerra Civil. Cal destacar que en aquesta Olimpíada hi haurien participat seleccions de països sense estat com Catalunya o el País Basc.

Per rememorar aquesta efemèride i recordar tots els valors que volia inspirar l’Olímpiada Popular, diverses entitats es van aplegar per organitzar diversos actes.
Podeu descarregar la Memòria d’activitats del 2016 en format PDF fent clic a la imatge:També podeu recuperar i consultar les activitats del 2015.