04.01.17

La Ciaspolada, primer repte de la selecció catalana de raquetes de neu del 2017

Laia Andreu arriba a la competició després d’haver estat segona a la Cursa dels Nassos

La 44a edició de la Ciaspolada, la cursa de raquetes de neu amb més tradició del món, marca l’inici de l’activitat de la selecció catalana d’aquesta modalitat esportiva durant el 2017. La coincidència amb la festivitat de Reis -és el mateix 6 de gener- ha fet que aquest any que no puguin ser a la prova ni el subcampió del 2011 i també seleccionador, Just Sociats, ni la quarta classificada de l’any passat, Ragna Debats. Tot i això, l’expedició de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) és prou competitiva per a millorar els resultats de fa 365 dies i aspirar, si es dóna el cas, a alguna plaça al podi. Els representants catalans són els següents: Marc Trasserra (Club Excursionista Voltreganès ARS),  Eduard Hernández (AE Matxacuca), Joan Freixa (AE Mountain Runners del Berguedà), Sílvia Leal (Centre Excursionista Pontsicà), Laia Andreu (CE Callús) i Laia Aguilar (CE Vic).

Especialment esperançador és l’estat de forma de Laia Andreu, que el dia 31 de desembre va ser capaç de quedar segona en una prova atlètica de tant de nivell com és la Cursa dels Nassos: “La veig més forta que mai. Ja sap el que és guanyar la Ciaspolada -ho va aconseguir el 2012 i el 2015- i ho pot tornar a fer”, explica Sociats, que també espera un bon rendiment de les altres dues convocades i de tot l’equip masculí: “Aquest és un any de canvi. Els nois estan forts però ningú sap fins a quin punt. El podi és possible però el seu objectiu ha de ser el Top-10”, detalla el seleccionador, que apunta la importància d’haver assegurat un relleu generacional que considera “una aposta personal”.

La Ciaspolada té lloc a la població de Fondo, al Trentino italià, i és una de les proves més importants del calendari internacional tant per dimensió -compta amb uns cinc mil corredors d’una vintena de països i ha arribat als sis mil- com per història i estructura: “No necessita ser un campionat oficial per ser la cursa amb més nivell al món. Té prestigi, fa molts anys que es fa, reparteix diners i té la capacitat de convidar atletes. S’ha de tenir present que no tothom ha tingut tantes facilitats per anar-hi com nosaltres, que hi hem pogut ser sempre durant l’última dècada”, destaca Sociats. La prova té lloc dins d’un circuit d’uns 900 metres, al qual es donen sis voltes.

 

La selecció d’esquí de muntanya, també en marxa

D’altra banda, el Museu dels Ferrocarils de la Generalitat de Catalunya (FGC) de La Molina acollirà aquest dissabte (16 h) la presentació de la nova temporada competitiva de la Selecció Catalana d’Esquí de Muntanya, el Centre de Tecnificació d’Esquí de Muntanya de Catalunya (CTEMC) i les empreses patrocinadores. Es donarà a conèixer un calendari de participacions en proves que començarà l’endemà mateix en la mateixa estació d’esquí de la Cerdanya, amb la disputa del Campionat de Catalunya Individual d’Esquí de Muntanya.  La competició s’havia de celebrar en el marc de la prova Traça Catalana, el mateix dia 8 a Els Angles (Capcir), però a causa de la falta de neu s’ha traslladat a La Molina. La cursa sortirà des de la zona dels Alabaus i Puigllançada a dos quarts d’onze del matí de diumenge.

Foto de portada: Laia_Andreu, després d’imposar-se a la Ciaspolada 2015. Autor: Federico Modica.