28.12.16

La selecció catalana de futbol mostra el seu orgull a Girona (3-3)

Catalunya remunta un desavantatge de dos gols contra Tunísia (0-2 i 1-3) i només cau als penals

Catalunya ha exhibit el seu esperit competitiu en l’amistós disputat aquesta tarda a l’estadi de Montilivi de Girona. Més enllà del resultat (3-3 i derrota als penals, 2-4, contra Tunísia), l’equip dirigit per Gerard López i Sergio González no tan sols ha estat de plantar cara a un equip que aspira a fer un bon paper en la Copa d’Àfrica i que té molts automatismes adquirits -la selecció catalana ni tan sols ha pogut portar a terme un entrenament-, sinó que ha remuntat un desavantatge de dos gols (0-2 i 1-3) amb un joc desacomplexat i vistós. Propi d’una futura potència del futbol europeu i mundial. Com a mínim, d’orgull n’està ben abastida, i més en un escenari que ha estat capaç de transmetre un ambient de bandera. Digne de les grans ocasions. Com si es tractés d’un assaig general de tot allò que pot arribar quan s’assoleixi la independència.

Tunísia ha començat el partit amb més intensitat i ha fet mal des del principi, sobretot al contraatac. Xavi Hernández ha posat a prova el porter visitant Aymen Mathlouthi amb un murri llançament de falta lateral però ha estat Youssef Msakni (17’) qui ha avançat el seu equip amb una rematada a plaer, després d’una bona assistència de Khenisi Taha Yessine. El mateix Msakni hauria pogut fer el segon poc abans de fer-lo realitat al minut 29, quan ha tret profit d’una extraordinària jugada individual de Sliti Naïm. Qualsevol combinat hauria abaixat els braços però no ha estat el cas de Catalunya, que ha reduït diferències amb una bona acció de Gerard Moreno (34’), que ha culminat des de fora de l’àrea, i ha acabat assetjant l’àrea africana, amb una última acció de Xavi que no ha acabat amb el 2-2 perquè Mathlouthi ha estat una dècima de segon més ràpid.

Tot i mantenir només tres jugadors respecte l’onze titular sobre el terreny de joc (Sergio García, Xavi i Sergi Gómez), Catalunya ha mantingut la mateixa inèrcia positiva a la represa, i ha disposat de dues bones ocasions a peus d’Álvaro Vázquez i el mateix Sergio García -l’únic que ha jugat els 90 minuts-, que se n’han anat per molt poc. Al minut 67 ha arribat un autèntic gerro d’aigua freda, atès que Msakni ha culminat el seu trio de gols particular, i l’1-3 provisional, amb un cacau impressionant des de la frontal. Els homes de Gerard López, però, han reaccionat gairebé a l’acte, amb una centrada de Gerard Valentín que Sergio García ha definit amb una acció de  control i execució només a l’alçada d’un ariet de la seva categoria. La selecció ha afrontat la resta del partit a l’atac, producte d’un segell propi que Xavi ha atribuït a “grans mestres com en Johan –Cruyff– o en Pep –Guardiola-” i, després d’una centrada d’Álvaro Vázquez (78`), Joan Verdú ha trobat la igualada de cap. Abans, també hauria pogut marcar Oriol Riera. Això sí, l’últim heroi del temps reglamentari ha estat el porter del Reus Deportiu Edgar Badia, que ha evitat el 3-4 en el temps de descompte amb tot l’equip de Tunísia desbocat dins de la seva àrea.

Els penals han començat malament amb els errors inicials de Verdú i Víctor Álvarez, combinats amb els encerts dels tres primers llançadors tunisians. Edgar Badia ha mantingut l’esperança aturant el quart tir visitant i mantenint l’1-3 d’Álvaro Vázquez fins al torn d’Oriol Riera, que no ha fallat. La sentència de Khelifa Saber, en qualsevol cas, ja ha estat inevitable. El trofeu acreditatiu -lliurat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont– se n’ha anat fins a Tunísia però la il·lusió per la selecció s’ha quedat a Girona, més viva que mai. A més, Xavi Hernández s’ha pogut emportar l’última ovació de la nit després de ser acreditat com el millor jugador.

 

Fitxa tècnica:

Catalunya: Jordi Masip (Edgar Badia, 45’), Pol Miquel Lirola (Joan Verdú, 45’), Sergi Gómez (Marc Crosas, 73’), Andreu Fontàs (Gerard Valentín, 45’), Xavi Hernández (Oriol Riera, 75’), Gerard Moreno (Sergi Samper, 45’), Sergio García, Víctor Rodríguez (Pere Pons, 45’), Aaron Martín (Víctor Álvarez, 45’), Marc Roca (Álvaro Vázquez, 45’) i Sergi Roberto (Alberto de la Bella, 45’).

Tunísia: Aymen Mathlouthi (Jeridi Rami, 45’), Ben Youssef Syam, Boughattas Zied, Haddadi Oussama, Dhaouedi Chamseddine, Youssef Msakni (Ben Amor Mohamed Amine, 72’), Lahmar Hamza (Sassi Ferjani, 45’), Sliti Naïm (Bguir Saad, 45’), Khenisi Taha Yessine (Khelifa Saber, 45’), Azouni Larry i Mathlouti Hamza (Nagguez Hamdi, 79’).

Gols: Youssef Mskani (0-1, 17’; 0-2, 29’; 1-3, 66’), Gerard Moreno (1-2, 34’), Sergio Garcia (2-3, 68’), Joan Verdú (3-3, 78’).

Penals: Sassi Ferjani (0-1), Dhaouedi Chamseddine (0-2), Bguir Saad (0-3), Álvaro Vázquez (1-3), Oriol Riera (2-3), Khelifa Saber (2-4).

Àrbitres: Alfons Álvarez Izquierdo (principal), Juan Carlos Barranco Trejo, Jose María Ungueti Ruiz i Víctor Garcia Verdura (4t àrbitre). Van mostrar la groga al visitant Ben Amor Mohamed Amine (89’).

Incidències: 8.311 espectadors a Montilivi, un ple gairebé absolut.

Fotos: Svetlana Akimova