22.12.16

Qatar posa a prova l’excel·lència de l’handbol català

Malgrat les absències, la selecció catalana aspira a plantar cara a la vigent subcampiona del món al pavelló del Club Bàsquet Granollers

La Federació Catalana d’Handbol (FCH) celebra aquest any el seu 75è aniversari. Una commemoració que aquest vespre (21 h) viurà el seu punt culminant amb la disputa d’un partit entre les seleccions masculines absolutes de Catalunya i Qatar. El duel tindrà lloc al pavelló del Club Bàsquet Granollers (C/ Girona, 222) i es podrà seguir en directe per televisió a través d’Esport 3. L’entrada només costa 5 euros i també permetrà veure la final de consolació (Catalunya-Catalunya ‘B’, 16 h) i la final (Euskadi-Galícia, 18 h) de la 9a edició de la Copa de les Nacions d’handbol femení.

La selecció catalana masculina no disputava un partit internacional absolut des de l’any 2009, quan va derrotar Egipte (34-29) a Mataró. El seu balanç en l’època moderna -durant tota la dècada passada- és altament positiu, amb sis victòries, un empat i només tres derrotes. Mantenir la ratxa no serà gens fàcil, atès que Qatar és la vigent subcampiona del món, està dirigida per Valero Rivera i compta amb diversos jugadors nacionalitzats de primer nivell, com ara l’exporter del Barça Daniel Saric, el lateral d’origen cubà Rafael Capote o l’antic jugador francès Bertrand Roiné. Tot i això, hi ha precedents altament esperançadors, com ara l’últim enfrontament disputat a Granollers, l’any 2000 -contra la campiona del món del moment, Suècia, que va caure 30-28-, per la qual cosa el seleccionador Carlos Viver no perd l’esperança: “Tenim una plantilla compensada i molt jove que vol traslladar a la pista la seva il·lusió. Ells estan preparant el mundial de França i no serà fàcil, però l’única pressió que tenim és la de fer un bon paper i això implica sortir a guanyar”.

Qatar, durant el partit d’ahir contra Romania / TWITTER HANDBOL SJDESPI

 

Les circumstàncies han fet que la selecció catalana no avui pugui jugar amb tot el potencial que tindria si estigués reconeguda i pogués jugar les grans competicions internacionals, com ara mundials i europeus. “L’Antonio García encara té jornada de lliga danesa aquest divendres amb el Kolding”, recorda Viver. A més, tampoc podran ser a Granollers alguns dels escollits pel seleccionador estatal, el català Jordi Ribera, amb vista al mundial de França. En concret, Valero Rivera i Víctor Tomàs (FC Barcelona), David Balaguer (Nantes) i Joan Cañellas (Vardar), de qui Viver afirma que li encantaria “tenir-lo” però que va descartar aquesta possibilitat després de parlar amb responsable tècnic de l’equip espanyol: “Té un problema físic i aquesta era la millor decisió”. En canvi, Ribera sí que ha autoritzat la presència de Viran Morros (Barça) i Adrià Figueras (Granollers), que seran dos dels puntals d’un equip català de “molta qualitat”, en paraules del també entrenador del BM Granollers. En qualsevol cas, el partit d’avui servirà per somiar amb el possible paper que podria fer Catalunya, per exemple, si disputés el mundial de França, de l’11 al 29 de gener.

 Carlos Viver és seleccionador català únic perquè la dupla prevista fa uns mesos amb l’entrenador del Barça, Xavi Pascual, es va estroncar amb el fitxatge del català com a màxim responsable de la selecció romanesa. Precisament ahir Romania i Qatar es van enfrontar en un partit amistós a Sant Joan Despí, on els asiàtics ja van fer gal·la del seu nivell amb un triomf aclaparador (18-30). El repte per als catalans serà majúscul.