16.12.16

Doble Catalunya-Euskadi d’hoquei sobre gel el dia 23 a Donostia

La selecció masculina reprèn la seqüència de partits iniciada el 2008 i 2009

Les seleccions masculines i femenines d’hoquei sobre gel de Catalunya i d’Euskadi s’enfrontaran el pròxim 23 de desembre a Donostia, a la pista del Txuri Urdin. El duel serà inèdit en el cas de les noies però no pas en els dels nois, ja que tots dos combinats ja es van enfrontar els anys 2008 i 2009 amb triomfs sempre per als conjunts visitants (3-5 a Gasteiz i 1-9 a Puigcerdà). La intenció de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern és que la seqüència de partits es repeteixi any rere any a partir d’ara, amb la qual cosa el següent enfrontament seria a Catalunya.

L’Euskadi-Catalunya femení serà el divendres 23 a les 19.30 h, mentre que el duel masculí es jugarà a les 22.15 h. El primer partit serà històric, ja que significarà el debut de la selecció catalana mentre que el segon tot just serà el quart enfrontament del combinat del Principat. Al marge dels dos precedents contra Euskadi, el primer amistós masculí d’hoquei sobre gel de Catalunya va ser l’abril del 2003 a Puigcerdà contra Bèlgica, un combinat que acabava d’ascendir a la segona categoria mundial però que va caure (2-0) amb els gols de David Salinas i Jordi Benet.

 L’equip dels miracles

La base de la selecció femenina la configuren les jugadores d’hoquei en línia de l’Associació Sant Martí Esport (ASME), que van decidir compaginar les dues disciplines arran d’una proposta sorgida el juny del 2014. Malgrat la teòrica dificultat d’adaptar-se a una superfície tan diferent com és el gel, l’equip, amb el nom de Barcelona Ice Blue Cats, ja va ser capaç de conquerir el doblet de lliga i Copa d’Espanya la temporada passada. El seleccionador, com no podia ser d’una altra manera, és l’entrenador que les va conduir a la glòria tot just en el seu segon any d’activitat, Einar Meyerson. Ara l’al·licient és veure fins a on pot arribar l’equip dels miracles tot defensant la samarreta de la selecció catalana. La convocatòria és la següent: Xènia Seoane, Carolina Moreno, Aina Pascual, Júlia Güell, Gemma Ortiz, Ainhoa Merino, Maria Ignacia Reina, Eva Marquès, Laia Jornet, Carla Lliveria, Júlia Lliveria, Shauny Ortega, Elena Sans, Alba Gonzalo i Bridget O’Hare.

 

El blaugrana Oriol Rubio, durant un partit entre el FC Barcelona i el Txuri Urdin

L’avantsala d’un somni

Malgrat els precedents relativament recents entre Catalunya i Euskadi, el partit significarà el debut amb la selecció masculina de diversos jugadors catalans. Un d’ells és el blaugrana Oriol Rubio, que ha estat designat com a un dels dos assistents -la figura immediatament inferior a la del capità i amb capacitat de poder-se dirigir als àrbitres- i que és un habitual en els campionats de Món amb la selecció espanyola sub-20. De fet, aquesta mateixa setmana ha tornat a ser inclòs en la convocatòria del conjunt de promeses estatal: “Per mi no és el mateix. Aquest partit contra Euskadi és una oportunitat única i em fa molta il·lusió. De moment ens hem de conformar amb amistosos com aquest però m’agradaria en el futur poder jugar també partits oficials amb Catalunya”, destaca. Qualsevol record dels partits de la selecció queda distorsionat perquè ell “era molt petit” i celebra la idea d’anar jugant alternativament a Euskadi i a Catalunya com a l’avantsala d’un somni.

El FC Barcelona i el CG Puigcerdà són els dos equips que gairebé monopolitzen la convocatòria de Salva Barnola, llegenda i actual entrenador dels ceretans. Segons Rubio, l’entesa entre ells serà fàcil perquè “tot i que hi ha rivalitat, no és tan extrema com sol passar, per exemple, entre Barça i Espanyol en el futbol. Tenim molt bona relació i és habitual que puguem sortir de festa junts”. A més, amb alguns jugadors del Puigcerdà ja hi coincideix també amb la selecció espanyola. Sobre les opcions de derrotar a Euskadi, creu que tot estarà molt igualat: “Nosaltres tenim bastant bon equip però ells tenen el segon millor porter de la lliga, l’Aaron Carretero, que juga amb nosaltres al Barça. En canvi, el porter de Catalunya, el Jhoan Sebastián Varela, tan sols té 20 anys i fa dues temporades que juga poc, ja que és el nostre suplent a l’equip”. Al marge d’Oriol Rubio i Sebastián, la resta de convocats del Barça a la selecció catalana són aquests: Marc Seoane, Arnau Miguel Ferrer, Niklas Puertolas, Iker Meyerson, Àlex Torres, Òscar Rubio, Manel Rubio, Ernest Muratet i Víctor Ros. Pel Puigcerdà aniran a Euskadi Jorge Piñar, Pol Duran, David Caballero, Pavel Ivanov, el capità Bastien Tona, León Tona, Nacho Granell, Marc Paul, Oriol Paul i l’altre assistent, Oriol Boronat. Pol Cerdà i Carlos Quevedo, que juguen als Estats Units, també podran viatjar a Donostia tot aprofitant que tenen vacances.   

Foto de portada: Imatge històrica de la selecció catalana masculina d’hoquei sobre gel. / FCEH