13.12.16

El Comitè Olímpic de Catalunya ja té nova junta

La candidatura de consens de la UFEC i la Plataforma aconsegueix el suport unànime de l’assemblea del COC amb 45 vots a favor

La candidatura unitària proposada per la Unió de Federacions Esportives Catalanes (UFEC), la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes i avalada per la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya ha resultat guanyadora per 45 vots a favor en les eleccions celebrades a l’assemblea del Comitè Olímpic de Catalunya (COC) que aquesta tarda ha tingut lloc a Barcelona.

L’assemblea del COC ha escollit un nou comitè executiu que haurà de posar a punt l’entitat pel seu reconeixement pel Comitè Internacional Olímpic en el moment en què Catalunya treballa per aconseguir un Estat que aspira a ser reconegut per la comunitat internacional. L’elecció de la nova junta era l’únic punt de l’ordre del dia i a la sessió han assistit 45 dels 65 membres reconeguts del COC (d’un total 49 federacions, 7 entitats i 9 personalitats). El resultat ha estat de 45 vots a favor.

Composició final de la nova junta

El nou comitè executiu del COC estarà format per les següents persones:

 • President – Gerard Esteva (UFEC).
 • Vicepresident i Tresorer General – Xavier Vinyals (Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes).
 • Vocal – Ramon Basiana (Federació Catalana de Patinatge).
 • Vocal – Jordi Merino (Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya).
 • Vocal – Maria Lluís i Gol (Federació Catalana de Basquetbol).
 • Vocal – Maribel Zamora (Federació Catalana de Voleibol).
 • Vocal – Francesc Martínez (Federació Catalana d’Esports per a persones amb Discapacitat Intel·lectual – ACELL).
 • Vocal – Francesc Serra (Federació Catalana de Corfbol).
 • Vocal – Pere Sust i Sagau (Expresident del COC).
 • Vocal – Enric Ballesteros i Figueras (Fundador del COC).
 • Vocal – Mª José Bilbao Buñuel (Comissió Dona i Esport del COC).

Satisfacció per la unitat

Després de la votació, el nou president del COC, Gerard Esteva ha destacat “la demostració d’aquesta unitat de la única candidatura i el suport unànime de l’assemblea. Estic molt satisfet des d’aquest punt de vista”. Ara s’enceta una nova etapa i “complir l’acord que tenim entre el Govern, la Plataforma i les Federacions per tirar endavant aquest projecte”, ha afegit.

Per la seva banda, Xavier Vinyals, que serà vicepresident i tresorer general, ha assegurat que “la unitat de l’esport català entorn el Comitè Olímpic de Catalunya és molt important. Sortim de manera molt reforçada. Tenim un comitè disposat a lluitar per la seva existència i el seu reconeixement internacional”. Vinyals ha explicat que “això passa per la creació de l’estat català. Mentre això no arriba, explicarem els beneficis que té per un país tenir un estat propi des del punt de vista esportiu. El principal beneficiat de tot això serà el propi Comitè Olímpic de Catalunya perquè permetrà el seu reconeixement internacional”.

L’aval de la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya ha servit per reforçar la creació de la candidatura única per impulsar el nou COC. Gerard Figueras, Secretari General de l’Esport, ha afirmat que “és un dia històric perquè ens hem posat d’acord per deixar a punt l’estructura esportiva d’estat, en aquest cas de l’àmbit privat més important de Catalunya, que és el Comitè Olímpic de Catalunya”.

Pacte de candidatura

Ara, la nova junta haurà de treballar per complir els acords signats per la candidatura conjunta que fixen les condicions sota les quals es desenvoluparà l’acció i la governabilitat del Comitè Olímpic de Catalunya: elaboració d’un programa de compliment normatiu que reguli la seva activitat, uns nous estatuts per adequar el COC a la Carta Olímpic i al Codi Civil de Catalunya i un pla d’accions a desenvolupar pel COC.

Durant la sessió també s’ha presentat una altre candidatura. L’històric dirigent, Albert Bertrana i Bernaus s’ha presentat com a candidat independent, però l’ha retirada abans de les votacions.