12.12.16

Es signa l’acord de candidatura única per reactivar el Comitè Olímpic de Catalunya

Demà dimarts es celebra l’assemblea del COC que ha d’escollir la nova junta de consens

La Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, la Unió de Federacions Esportives Catalanes (UFEC) i la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya han signat aquest matí l’acord que formalitza un pacte de candidatura única per reactivar el Comitè Olímpic de Catalunya (COC) i escollir un nou Comitè Executiu. Demà dimarts a la tarda (17:30h, a la seu de la UFEC) se celebrarà l’assemblea del COC que haurà d’escollir la nova junta de consens.

Aconseguir un COC d’èxit

L’objectiu del pacte és emprendre un procés que posi el COC a punt pel seu reconeixement pel Comitè Internacional Olímpic en el moment en què Catalunya viu un procés polític en què les seves institucions treballen per a la transformació del país en un Estat que aspira a ser reconegut per la comunitat internacional. La UFEC i la Plataforma s’han posat a disposició del Govern de Catalunya i de la Secretaria General de l’Esport que han encomanat al sector la tasca d’aconseguir un Comitè Olímpic d’èxit a l’altura de les seves Federacions, els clubs i els esportistes catalans.

El document signat defineix la candidatura conjunta que es presenta a l’elecció dels membres del Comitè Executiu del Comitè Olímpic de Catalunya i fixen les condicions sota les quals es desenvoluparà l’acció i la governabilitat del Comitè Olímpic de Catalunya en cas de resultar-ne candidatura guanyadora. En aquest cas, l’acord preveu l’elaboració d’un programa de compliment normatiu que reguli la seva activitat, d’uns nous estatuts per adequar el COC a la Carta Olímpic i al Codi Civil de Catalunya i un pla d’accions a desenvolupar pel COC.

El programa de candidatura inclou fomentar i promoure que totes les Federacions Esportives catalanes en siguin membres del COC; estudiar l’impacte que el reconeixement internacional del COC tindrà per a l’esport català en els àmbits esportiu, econòmic i social; o actuacions internacionals, entre d’altres.

Composició de la candidatura

La candidatura conjunta de la UFEC i la Plataforma a membres del Comitè Executiu del COC estarà formada pels candidats següents:

 • President – Unió de Federacions Esportives de Catalunya.
 • Tresorer General i Vicepresident – Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes.
 • Vocal – Federació Catalana de Patinatge.
 • Vocal – Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.
 • Vocal – Federació Catalana de Basquetbol.
 • Vocal – Federació Catalana de Voleibol.
 • Vocal – Federació Catalana d’Esports per a persones amb Discapacitat Intel·lectual – ACELL.
 • Vocal – Federació Catalana de Corfbol.
 • Vocal – Pere Sust i Sagau.
 • Vocal – Enric Ballesteros i Figueras.
 • Vocal – Mª José Bilbao Buñuel.

Entesa i unitat

La signatura d’aquest pacte té especial rellevància en el context social i polític que viu el país. En aquest sentit, el Secretari General de l’Esport, Gerard Figueras, ha afirmat que “hem de deixar les estructures d’estat a punt en l’àmbit associatiu privat de l’esport. Avui és un dia històric a favor de la unitat i de tenir una estructura esportiva internacional a punt pel que pugui venir”. El Secretari General també ha agraït “la capacitat d’entesa” de la Plataforma i la UFEC per portar a terme l’acord.

Per la seva part, Gerard Esteva, president de la UFEC, ha assegurat que “hem fet gran la dita olímpica de junts més fort, més lluny i més ràpid”. Esteva creu que “buscar les complicitats i els punts en comú que tenim les institucions per activar una estructura tan important com és el Comitè Olímpic de Catalunya, ens garanteix un procés d’èxit”.

Per últim, Xavier Vinyals, president de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, ha explicat que “la unitat és positiva i bona. Que el món de l’esport estigui reunit reclamant una estructura d’estat tan important, privada, com el Comitè Olímpic de Catalunya és positiu”. Vinyals també ha dit que “a partir d’aquí hem de fer una feina internacional i interna per explicar els avantatges de tenir un comitè olímpic propi”.

Breu història del COC

El 29 de maig de 1989 es va iniciar el procés de constitució del Comitè Olímpic de Catalunya. Una entitat que naixia a les portes dels Jocs Olímpics de Barcelona del 1992 i que prenia el relleu històric de la Confederació Esportiva de Catalunya de principis dels anys 1920. Prop de tres dècades després, el COC és una associació regulada per la Llei 4/2008, de 24 d’abril, del Llibre tercer del Codi Civil de Catalunya relatiu a les persones jurídiques, inscrita al Registre d’Associacions del Departament de Justícia de la Generalitat. Compta avui amb quaranta-vuit Federacions esportives afiliades i personalitats reconegudes, malgrat que  el mandat del seu consell executiu havia expirat a principis de l’any 2012. L’acord  signat avui no només permet la represa de l’activitat del COC, sinó que també el posa al servei del país en un moment en què aspira a ser reconegut per la comunitat internacional, també en l’àmbit esportiu.