24.11.16

Els més joves d’una Catalunya sense límits

Entrevistem els sub-21 Anna Navarro i Víctor Anguil a dos dies de disputar el mundial de físic-culturisme a Bèlgica

Anna Navarro (19 anys) i Víctor Anguil (21) seran els representants més joves de la selecció catalana que, amb onze components, disputarà aquest dissabte el Campionat del Món de físic-culturisme a Dinant, a Bèlgica. Tots dos participaran en la categoria sub-21, on esperen contribuir a mantenir la bona ratxa d’èxits de l’equip català, que ha estat al podi global en les dues últimes competicions internacionals. En l’àmbit individual tampoc no es posen límits ja que Navarro, sense anar més lluny, es va proclamar campiona d’Europa aquest mateix mes de maig. La terrassenca es va començar a dedicar a aquest esport després de set anys practicant l’atletisme i un temps d’haver aturat l’activitat física. Es va apuntar a un gimnàs i va conèixer el físic-culturisme arran de l’experiència de gent que el practicava. Anguil, nascut a Tarragona però resident a Torredembarra, va descobrir aquesta modalitat d’una manera molt similar. Amb 18 anys va entrar en un gimnàs i al cap d’un any ja s’hi dedicava d’una manera “més professional”. Segons el tarragoní, el físic-culturisme permet “desconnectar de tot, de la feina i dels problemes. Et fa sentir satisfet i bé amb un mateix perquè és un esport sa per l’alimentació”. En aquest sentit, reconeix que no pren alcohol i que tampoc no surt “de festa”.

Amb quines possibilitats de medalla aneu als campionats?

Anna: Són altes. És el que volem. L’experiència ens diu que els catalans sempre hem tingut bons resultats als europeus i als mundials, encara que no sempre s’han aconseguit medalles.

Víctor: El meu objectiu és intentar sortir el millor possible. Amb el meu entrenador hem decidit preparar-nos molt bé durat dues setmanes molt estrictes, amb més entrenament i cardio, per sortir més ben definits que no pas a l’Open de Catalunya. Em veig amb possibilitats. No sé què ens trobarem però les meves expectatives són altes.

El nivell de competició serà molt elevat en la teva categoria? I en la resta?

A: No perquè no hi ha gaire competidores a la meva categoria. Les noies de la meva edat se’n solen anar a una altra modalitat. Si tens més competència t’exigeixes més però això no vol dir que em relaxi. Tot el contrari. M’haig de superar a mi mateixa. La meva versió a cada competició és diferent perquè dono el màxim independentment de les rivals que tingui. Pel que fa al global de la competició, hi haurà molt bon nivell perquè, en ser el mundial a Bèlgica, hi haurà més gent d’Alemanya, Rússia i Eslovàquia, que són països a destacar.

V: Anem a cegues. Sé que hi ha uns vuit competidors de la meva edat però desconec el seu potencial. Són de països com ara Sud-àfrica, Eslovàquia…. A l’europeu de França, al maig, hi havia molts bons atletes i molt bona qualitat de manera que, en ser un mundial, el nivell serà encara més fort.

Víctor Anguil -al centre-, en el moment de guanyar l’Open de Catalunya / Foto: Manolo Balaguer

En quin nivell es troba Catalunya a nivell mundial?

A: Tenim un nivell molt alt perquè al mundial de l’any passat vam quedar primers i a l’europeu del mes de maig, tercers.

V: La selecció està composada per molts bons atletes. Tenim un gran nivell físic i podem donar la talla. Crec que farem molt bon paper.

Et fa il·lusió representar poder representar Catalunya internacionalment?

A: Molta, perquè Catalunya és el meu país. No tothom té aquesta oportunitat, que et fa sentir orgullosa i, a la vegada, fa que la teva gent es pugui sentir orgullosa de tu. En el nostre cas, també competim com a grup i treballem molt en equip.

V: Sí, molta. Estic molt agraït que la selecció catalana m’hagi escollit per representar-la. Estic molt content.

Les condicions físiques, d’entrenament i d’alimentació que heu d’afrontar els darrers dies abans d’un campionat són molt exigents. A més, només fa dues setmanes que vau participar a l’Open de Catalunya. Com ho aconseguiu?

A: Has de tenir molt esperit d’autosuperació. Fins i tot t’has de desafiar a tu mateixa. El primer cop que competeixes no t’ho esperes però, després, el teu cos ja sap a què s’enfronta. Et llança senyals que no vol arribar a estar al límit d’energia, de gana, d’aigua… i se’t rebel·la. Si ens tens ganes i ho has triat tu surts endavant com sigui perquè ningú t’obliga a fer-ho. La clau és tenir la ment positiva, estar motivat i tenir-ne ganes. Aquesta última setmana hem variat una mica els entrenaments per acabar d’estar a punt. Tot ho tenim mil·limetrat.

V:  Aquest mes ha estat duríssim perquè, al marge de la preparació, treballo des de les 5 del matí fins al migdia i he tingut poc temps per dormir. Amb vista al mundial, amb el meu entrenador, Juanjo Hidalgo, vàrem decidir sacrificar-nos encara una mica més per a aconseguir més definició, a partir d’un augment de la intensitat d’entrenament i del cardio. L’alimentació és molt estricta, no menjo hidrats de carboni i estic més apagat. A casa, amb la família, no estàs al 100 per cent. No tens forces i, en canvi, has d’entrenar fort. Tot i això, estic molt agraït al Juanjo per la seva dedicació durant els darrers mesos. Em té controlat i està pendent perquè pugui estar al 100%.

Foto de capçalera: Anna Navarro, en el moment de proclamar-se campiona del món a Barcelona l’any passat / Foto: Manolo Balaguer