14.11.16

Balaguer aposta per l’esport femení i pel país

La federació catalana organitzarà el mundial de futbol sala a la capital de la Noguera

Balaguer serà la seu del tercer Campionat del Món de futbol sala femení de la història. L’organitzarà durant el mes de novembre del 2017. Així ho ha decidit l’Associació Mundial de Futsal (AMF) a proposta de la federació catalana d’aquest esport (FCFS), que va ser qui va presentar la candidatura. La ciutat s’havia ofert per a organitzar alguna competició internacional i, gràcies a la seriositat de la seva proposta, s’ha acabat emportant un mundial. D’aquesta manera, es confirma una aposta decidida de la capital de la Noguera per l’esport femení i pel país, ja que Catalunya participarà en l’esdeveniment com a selecció amfitriona.

“Hem tingut molt en compte aquests dos punts perquè els considerem molt importants”, afirma l’alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, que reconeix que és molt positiu que vinguin “seleccions de gran nivell, les millors del món”, però encara més comptar amb la participació de la selecció nacional pròpia. Els beneficis esportius són evidents però no seran els únics. “Malgrat que la base de les instal·lacions ja està feta, el mundial permetrà millorar temes petits del Pavelló poliesportiu municipal, com ara el marcador electrònic, el terra i la il·luminació”, afirma Vidal. A més, destaca que la presència de les delegacions dels diferents països repercutirà positivament en el territori des d’un punt de vista econòmic: “No tan sols omplirem totes les places hoteleres de la ciutat, sinó també les d’un radi significatiu a la rodona. Als voltants de Balaguer hi tenim una oferta turística molt variada i atractiva i aprofitarem l’esdeveniment en valor el nostre patrimoni natural, monumental i gastronòmic”. En aquest sentit, un altre avantatge és que la competició arribarà just després de la Festa Major.

La visita del president de l’AMF a Balaguer / Ajuntament de Balaguer

Per davant de Casablanca

L’elecció de Balaguer com a seu del mundial no ha estat fàcil. També hi optava Casablanca, al Marroc, que a priori comptava amb el punt fort de ser “una ciutat més gran”, tal com recorda l’alcalde. Tot i això, una visita del president de l’AMF, el paraguaià Rolando Alarcón, l’estiu passat, va decantar la balança. I és que, segons Vidal, “segur que ha tingut en compte que Balaguer s’abocarà en el mundial, mentre que a Casablanca potser hauria passat més inadvertit”. El vicepresident de la FCFS, Àlex Astorgas, tampoc no les tenia totes, tenint present que “l’AMF ja havia escollit Catalunya per a un altre gran esdeveniment del 2017, la Copa Intercontinental del mes de maig a Barcelona”. Al final, però, està convençut que dos factors han passat per sobre de qualsevol altre: l’entusiasme que es viurà a la capital de la Noguera i el fet que el pavelló, malgrat estar inaugurat el 1971, es mantingui en perfectes condicions: “Hi ha dues pistes més al costat i això és clau per a programar entrenaments”.

Tot un repte esportiu

Catalunya es va proclamar campiona del món en la primera participació, a Reus 2008, però va caure a quarts de final en la segona edició, la de Colòmbia 2013. “Aquella vegada vam tenir mala sort perquè vam jugar contra tots els ossos però també hem de ser conscients que el nivell cada vegada ha pujat més durant els últims anys, sobretot a Sud-amèrica, que ja es pot dir que està per davant d’Europa”, relata Astorgas, tot exemplificant-ho amb el fet que “les lligues d’Argentina i Colòmbia són professionals”. És per aquest motiu que atribueix les possibilitats de les amfitriones de sumar el seu segon títol a la consecució d’una sorpresa. De moment, ja es coneixen els quatre rivals sud-americans (el Paraguai, l’Uruguai, Argentina i Colòmbia, després de l’eliminació de Veneçuela), mentre que les tres places restants per a seleccions europees es decidiran en una fase de classificació, així com les dels altres continents.

Per tal de conèixer les novetats sobre el mundial de Balaguer, la FCFS ha habilitat un compte de Twitter: @2017Mundial_AMF. Des de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes estarem molt pendents de la preparació de les nostres jugadores, que volen fer bona aquella dita que recalca que “la il·lusió no té límits”.