18.10.16

Tornem a omplir el Camp Nou d’estelades

En favor de la llibertat d’expressió i en defensa de les institucions catalanes

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes i Drets, repartirem 30.000 estelades al partit de la Lliga de Campions entre el Barça i el Manchester City que es disputarà el proper dimecres 19 d’octubre al Camp Nou. Es demana als seguidors que despleguin les estelades quan els jugadors saltin al terreny de joc abans d’iniciar-se el partit i també  al minut 17 i 14 segons de la primera i segona part del partit. També s’anima a tots els seguidors a portar estelades de casa per complementar l’acció. L’acció es realitzarà gràcies a desenes de voluntaris que repartiran les banderes davant dels accessos al Camp Nou. 

Les entitats volem que el Barça – Manchester City sigui un clam en defensa de les institucions del país, avui amenaçades per la judicialització imposada pel govern espanyol. Per aquest motiu, es dedicaran els crits d’independència a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, acusada per la fiscalia de desobediència i prevaricació per haver permès un debat a la cambra. La Presidenta del Parlament assistirà al partit. 

L’acció també defensa la llibertat d’expressió dels catalans i els seus símbols, entre els quals, l’estelada, bandera que cap llei prohibeix i a la qual fins i tot el Parlament de Catalunya ha donat el seu suport i reconeixement  en una resolució. A més es dóna el cas recent  que abans de la darrera final de la Copa del Rei a Madrid entre el Barça i el Sevilla, la delegada del govern espanyol a Madrid, Concepció Dancausa, va dictar una resolució amb què pretenia prohibir l’entrada de banderes estelades al camp.

En aquella ocasió, el jutge del titular del contenciós-administratiu 11 de Madrid va acceptar les mesures cautelars que reclamava l’entitat Drets per a suspendre la prohibició i finalment els seguidors blaugranes van poder exhibir els seus símbols amb normalitat i emparats per la legalitat dels tribunals. Tot això fa encara més incomprensible l’actitud de la UEFA davant un símbol totalment legal a l’Estat espanyol.

Després que, des de sempre, els seguidors del Barça hagin lluït amb normalitat estelades tant als partits al Camp Nou com a les grans finals europees, la UEFA va sancionar el Barça amb 30.000 euros per l’exhibició d’estelades a la final de Berlín del 2015. Tot i els recursos presentats pel Barça i malgrat que durant la temporada 2015-2016 Barça i UEFA dialoguessin per trobar una solució, al final de la temporada la UEFA va sancionar el Barça amb 150.000 euros per l’exhibició d’estelades al Camp Nou als partits de Lliga de Campions al llarg de tota la temporada, sanció que ha estat recorreguda davant els tribunals per Drets.

Després de l’èxit de participació i ressò internacional que va tenir el repartiment de  30.000 estelades al partit Barça – Celtic del passat 13 de setembre, l’ANC, Òmnium Cultural, la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes i Drets continuen i continuaran coordinant-se per a fer front, tant des de l’àmbit de la mobilització com des de l’àmbit jurídic, a aquesta situació.