30.06.16

Expulsat un entrenador de tennis taula per animar el seu jugador en català

Ha passat al campionat d’Espanya a Blanes

Carles Font, entrenador del Tennis Taula Cassà, va viure una situació molt desagradable el passat cap de setmana. Durant el Campionat d’Espanya de categories benjamí, infantil i sub-23, que s’ha celebrat a Blanes, el tècnic va ser expulsat per animar un dels seus jugadors en català. Aquesta és una decisió totalment injusta, perquè cap llei obliga els entrenadors a dirigir-se en castellà als seus jugadors.

Des de la Plataforma ProSeleccions ens hem posat en contacte amb Carles Font perquè doni la seva versió i el tècnic ha mostrat el seu malestar pels fets. El tècnic explica que ell sempre anima els seus jugadors de categories de base en català, perquè és l’idioma en què parlen sempre, i que tothom ho veu com un fet natural. No obstant, en un dels partits, l’àrbitre li va treure targeta groga i li va exigir que fes servir el castellà per animar el seu jugador, argumentant que no sabia si Font animava el seu jugador o li estava donant ordres tècniques, una acció no permesa. El tècnic va seguir animant el seu jugador en català, dient-li “Vinga, va, som-hi Andreu!”, i aleshores el col·legiat el va expulsar.

La reacció de Font va ser la d’anar a buscar la jutgessa-àrbitre del campionat, Carmen Torrado, que va dir-li que no hi podia fer res perquè el partit estava en joc i que no podria apropar-se a la pista perquè havia estat expulsat. Font va voler fer-li veure que era una situació injusta i que el partit s’havia d’aturar, però la jutgessa no hi va fer cas.

De tot plegat, Font considera que “el més perjudicat d’aquesta situació és el jugador, perquè per culpa de la voluntat de protagonisme de l’àrbitre no pot concentrar-se en el partit. Jo en cap moment vaig faltar al respecte a l’àrbitre i és injust, vergonyós i lamentable això que ha passat”. El tècnic afegeix que dos jugadors d’un altre club que eren allà a prop van voler intercedir-hi i parlar amb l’àrbitre per fer-li veure que no estava donant instruccions al jugador sinó que l’estava animant, però l’àrbitre es va excusar dient que com que no entenia el que deia Font, no podia estar segur que no fossin ordres tècniques.

Font remarca que “el problema és que som catalans i no volen que parlem en la nostra llengua. A un tècnic xinès, rus o anglès ningú no li diu res, i als campionats d’altres països tothom pot parlar l’idioma que vulgui”.

Font explica que no és la primera vegada que viu una situació com aquesta i que fa uns anys a Almeria ja li va passar una cosa semblant en les semifinals de dobles sub-21, quan un altre àrbitre també va voler imposar el castellà al seu company entrenador, que també va ser expulsat per parlar en català.

El Tennis Taula Cassà ha presentat una reclamació a la federació espanyola que, si més no, pot servir per obtenir una petita victòria moral davant la injustícia aplicada per l’àrbitre del partit. A més, Font comenta que la jutgessa-àrbitre Carmen Torrado li va reconèixer que no era just el que havia viscut i que faran una reunió de tot el col·legi d’àrbitres per evitar que es torni a viure una situació com aquesta.