15.06.16

Catalunya arribaria lluny a l’Eurocopa

Així ho han assenyalat els participants a la tertúlia que s’ha celebrat a la seu de la Federació Catalana de Futbol

La Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes ha organitzat aquest vespre una tertúlia per parlar del paper que faria la selecció catalana de futbol a l’Eurocopa, tot esperant que a la propera gran cita internacional hi puguem participar oficialment. L’acte ha comptat amb la participació dels periodistes Toni Padilla (Diari Ara), Jordi Costa (RAC1) i Jordi Sunyer (TV3), la seleccionadora catalana femenina Natalia Arroyo i el jugador de la selecció absoluta Oriol Rosell.

Tots els ponents han coincidit en destacar que Catalunya podria classificar-se sense problemes per la fase final de les grans competicions internacionals, tant l’Eurocopa com el Mundial. Parlant concretament de la cita europea, Jordi Costa ha assegurat que “Catalunya arribaria com a mínim a vuitens, amb moltes possibilitats de passar a quarts”. Toni Padilla hi ha afegit que les úniques seleccions contra les que Catalunya no seria favorita podrien ser Alemanya, França o Itàlia, però que contra la resta podria estar a un nivell igual o superior”. Jordi Sunyer ha recordat que fins ara no s’ha pogut veure el millor equip possible de la selecció catalana, ja que molts dels millors jugadors catalans no poden assistir als partits nadalencs perquè juguen la Premier League o no tenen permís dels seus clubs, com en el cas dels que juguen a Itàlia. Natalia Arroyo ha remarcat que tant en el cas del futbol masculí com en el femení “Catalunya disputaria les fases finals segur, perquè sempre portem el pes de les jugadores que són amb la selecció espanyola”.

Un dels punts que ha generat més consens ha estat el fet que amb la independència, tots els futbolistes catalans podrien triar entre defensar la selecció catalana o seguir amb l’espanyola. En aquest sentit, davant la impossibilitat de saber qui triaria què, Oriol Rosell ha fet notar que “una manera de convèncer els jugadors seria fer-los veure que faran història sent els primers jugadors que defensen la selecció catalana en una competició oficial, i que fins i tot es podria tenir un plantejament ambiciós”. El mateix ha comentat Arroyo, que ha suggerit que “si Pep Guardiola fos el seleccionador català, podria ser un gran ganxo per convèncer jugadors”.

Precisament sobre els jugadors, Costa ha confessat que “em surten molt clarament els noms que podrien jugar a la porteria i a la defensa, són posicions amb molta competència. A l’atac és on dubtaria més perquè no som grans productors de davanters.” Tots han considerat que l’onze que s’ha escollit a través dels seguidors de @SeleccionsCAT a Twitter podria ser perfectament el titular en el primer partit oficial de Catalunya,

Pel que fa a l’estil de joc, tots han coincidit en destacar que les victòries del Barça en els últims anys fan inevitable pensar que Catalunya apostaria per un estil de joc vistós, amb molta possessió de pilota. Això ha indicat Costa, que considera que “Quan aconseguim la independència, no tindria sentit que juguem com Itàlia. Els èxits del Barça marquen l’estil de Catalunya, i també els jugadors que tenim”. A més, sobre la influència que pot tenir el Barça en el seguiment de la selecció catalana, Padilla indica que “el Barça ens ha malacostumat amb els seus títols, i per això segur que hi hauria molta gent que veuria com un fracàs arribar a quarts de final d’una Eurocopa, no se li donaria el mèrit que té”.

Finalment, l’opinió majoritària ha estat que la independència beneficiarà la selecció catalana de futbol i l’esport català en general. Sunyer ha remarcat que “és la via més real per a que totes les seleccions catalanes siguin oficials” i que “l’esport és projecció internacional, perquè és gràcies a equips esportius o a Jocs Olímpics que molta gent sap situar al mapa una ciutat concreta”. Costa hi ha afegit que “em sembla indiscutible que la independència serà bona per l’esport català i també servirà per donar més notorietat als esports que sovint no tenen tan protagonisme”. En aquest sentit, Rosell ha confessat que en la seva època als Estats Units “molta gent sap situar abans Barcelona que Espanya, i això ens ajudarà a presentar els jugadors catalans i la selecció catalana”.

Podeu veure l’acte sencer en aquest vídeo: