17.05.16

La FIFA admet Kosovo i Gibraltar com a membres de ple dret

L’organisme internacional ja té 211 membres

Kosovo i Gibraltar ja podran disputar, a partir de la tardor, les fases de classificació pel Mundial del 2018. La FIFA ha admès les federacions dels dos països europeus i, per tant, a partir d’ara tenen els mateixos drets que qualsevol altra. La decisió s’ha pres durant el 66è congrés anual de l’organització, que s’ha celebrat a Mèxic. Kosovo ha obtingut un 86% de vots favorables i Gibraltar un 93%.

La decisió no ha deixat satisfet tothom, ja que l’acceptació de Gibraltar havia topat amb l’oposició de la federació espanyola (de fet la UEFA es va veure obligada a acceptar el país del penyal amb l’excepció que Gibraltar i Espanya no es puguin enfrontar) i l’ingrés de Kosovo ha tingut el rebuig de la federació sèrbia.

L’ingrés de tots dos països a la FIFA arriba només uns dies després que el Tribunal d’Arbitratge Esportiu de Lausana (TAS) ordenés a la FIFA admetre Gibraltar i que la UEFA decidís acceptar Kosovo.

Amb la decisió de la FIFA, un cop més s’ha tornat a evidenciar que el Dret Internacional està per sobre del dret intern dels estats i que aquest no és d’aplicació en un litigi internacional. A més, demostra que una federació membre no pot vetar a un altre que ho vulgui ser i malgrat el canvi en la normativa, no és cert que només pugui haver una federació per estat.

Aquesta mateixa jurisdicció internacional és la que avala la legalitat dels reconeixements de les federacions catalanes en les internacionals, per la qual cosa des de la Plataforma ProSeleccions ens felicitem d’aquesta notícia on el TAS reconeix el dret de les federacions esportives, com entitats jurídiques de dret privat, a ser membres de les internacionals malgrat el que digui el dret intern dels estats.

Kosovo, Gibraltar, felicitats i ens veiem ben aviat a la UEFA i la FIFA!