03.05.16

Kosovo, nou membre de la UEFA

La selecció balcànica opta ara a ser admesa per la FIFA

La Federació de Futbol de Kosovo (FFK) ja forma part de la UEFA. El màxim organisme europeu del futbol ha acceptat aquest migdia que Kosovo sigui el seu 55è membre, al congrés que s’està celebrant a Budapest (Hongria). Les federacions membres de la UEFA han votat sobre el cas i el resultat ha estat 28-24 a favor de l’ingrés de Kosovo, tot i les pressions en contra de països com Rússia o Espanya. D’aquesta manera, Kosovo, juntament amb Gibraltar, pot optar a ser admesa per la FIFA. La decisió es prendrà la setmana que ve a Mèxic, on el màxim organisme mundial celebrarà el congrés ordinari. Si són acceptats, tots dos països començaran a disputar, a partir del proper setembre, les fases de classificació pel Mundial del 2018.

Des de la declaració unilateral d’independència respecte Sèrbia, el 2008, Kosovo no ha aconseguit encara entrar a les Nacions Unides, però 111 estats ja el reconeixen. Tot i que els expresidents de la UEFA i la FIFA Michel Platini i Joseph Blatter deien que era indispensable entrar a l’ONU per obtenir el reconeixement, la FFK ha assolit el reconeixement internacional, i fa dos la FIFA va aprovar que Kosovo pogués jugar partits amistosos internacionals. La gran victòria esportiva internacional kosovar, però, va ser el 2014 quan el Comitè Olímpic Internacional va reconèixer Kosovo com a nou membre, la qual cosa li permetrà participar aquest estiu als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro.

Aquesta és una nova demostració que el Dret Internacional està per sobre del dret intern dels estats i que aquest no és d’aplicació en un litigi internacional. A més, demostra que una federació membre no pot vetar a un altre que ho vulgui ser i malgrat el canvi en la normativa, no és cert que només pugui haver una federació per estat.

Aquesta mateixa jurisdicció internacional és la que avala la legalitat dels reconeixements de les federacions catalanes en les internacionals. Per aquest motiu, des de la Plataforma ProSeleccions ens felicitem d’aquest reconeixement de Kosovo, que deixa oberta una porta al reconeixement de Catalunya per la UEFA i la FIFA, encara que no sigui un estat membre de les Nacions Unides. Malgrat tot, estem convençuts que la via més ràpida per aconseguir-ho serà la independència, que comportarà automàticament l’ingrés de totes les federacions catalanes a les respectives internacionals.

 

Podeu escoltar les declaracions del vicepresident de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes, Sergi Blàzquez, al Tu Diràs de RAC1, valorant l’ingrés de Kosovo a la UEFA i la resolució del TAS que insta la FIFA a admetre Gibraltar: