02.05.16

El TAS insta la FIFA a acceptar Gibraltar

La selecció del penyal ja és membre de ple dret de la UEFA

El Tribunal d’Arbitratge Esportiu de Lausana (TAS) ha acceptat el recurs interposat per la federació de futbol de Gibraltar (GFA) al tribunal, després que el 2014 se li negués la seva entrada a la FIFA. En un comunicat, el TAS assegura que demanarà al màxim organisme del futbol mundial que prengui “totes les mesures necessàries per admetre Gibraltar com a membre de ple dret tan aviat com sigui possible”. De fet, el proper congrés de la FIFA se celebrarà la setmana vinent a Mèxic, on també es podria valorar l’acceptació de Kosovo com a nou membre

D’aquesta manera, Gibraltar torna a aconseguir una victòria gràcies al TAS. El 2013 ja va ser el tribunal qui va ordenar la UEFA que acceptés la selecció del sud de la península ibèrica com a membre de ple dret. Gràcies a això, Gibraltar ja ha pogut participar a la fase de classificació per l’Eurocopa que es disputarà aquest estiu a França.

Amb la resolució del TAS, un cop més s’ha tornat a evidenciar que el Dret Internacional està per sobre del dret intern dels estats i que aquest no és d’aplicació en un litigi internacional. A més, demostra que una federació membre no pot vetar a un altre que ho vulgui ser i malgrat el canvi en la normativa, no és cert que només pugui haver una federació per estat.

Aquesta mateixa jurisdicció internacional és la que avala la legalitat dels reconeixements de les federacions catalanes en les internacionals, per la qual cosa des de la Plataforma ProSeleccions ens felicitem d’aquesta notícia on el TAS reconeix el dret de les federacions esportives, com entitats jurídiques de dret privat, a ser membres de les internacionals malgrat el que digui el dret intern dels estats.