30.04.16

Greu invasió de competències de l’estat espanyol en organitzar un Campionat de Catalunya

Nou atac del Consejo Superior de Deportes a les institucions catalanes

El Consejo Superior de Deportes (CSD) i la Federación Española de Baile Deportivo (FEBD) han envaït les competències del Consell Català de l’Esport i de la Federació Esportiva Catalana de Twirling (FECT) en organitzar el Campionat de Catalunya de twirling, aquest cap de setmana a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). La Secretaria General de l’Esport de Catalunya (SGE), que és qui ostenta la competència exclusiva en matèria d’esports, no permet que organitzin Campionats de Catalunya aquelles entitats que no constin inscrites en el registre d’entitats esportives de la Generalitat, i en aquest cas la FEBD no ho està, i qui té competències per organitzar aquest Campionat és la FECT, l’entitat que regula la pràctica del twirling a Catalunya i l’única federació de twirling reconeguda i emparada per la SGE. Per aquest motiu, la SGE ha requerit que la competició deixi de dir-se “Final autonòmica catalana”, ha enviat els Mossos d’Esquadra a inspeccionar el campionat i pensa aplicar-hi la corresponent sanció.

Aquest cas suposa un nou atac per part del govern espanyol (mitjançant el CSD) a l’esport català i a les institucions del nostre país. Permetre que sigui una federació espanyola i no una catalana qui organitzi un Campionat de Catalunya és una greu irregularitat i suposa un gran perjudici per la federació catalana. La FEBD ha decidit organitzar el Campionat de Catalunya tot i saber que estava vulnerant les competències de la federació catalana. De demostracions autoritàries en l’àmbit esportiu n’hem viscut moltes en els últims anys però aquesta, en què una federació espanyola, amb el suport del CSD, se salta la Llei Catalana de l’Esport per organitzar un campionat de Catalunya, és gravíssima.

La SGE, la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes i la UFEC donen suport a la Federació Catalana en contra de la ingerència del CSD i la Federació Espanyola.

Esperem que aquest cas no creï un precedent perillós, on les federacions espanyoles actuïn a Catalunya quan els vingui bé, vulnerant la legalitat vigent.