29.04.16

Joan Guirado: “Espanya és un estat poc acostumat a la democràcia”

Entrevista al jove acusat d’insultar la policia durant l’Almeria-Girona del 2013

Joan Guirado afronta dilluns un judici molt important que li pot servir per treure’s un gran pes de sobre. El jove va rebre una multa de 4.000 euros pels fets que van passar durant el partit del play-off d’ascens que el Girona va disputar a Almeria el juny de 2013. El jove olotí va fotografiar la Policia Nacional confiscant estelades als seguidors del Girona, però la multa és per, presumptament, insultar els policies.

Com afrontes el judici de dilluns?
Espero que sigui el punt final de tot plegat. Un punt final enganyós perquè espero que puguem portar a instàncies europees no només el meu cas sinó el de totes les persones que hem estat sancionades per exhibir estelades per motius purament polítics. Per tant, no té cap mena de sentit que això hagi de passar per la justícia. Dilluns el que farem serà anar a confirmar que la versió que donin ara no concorda gens amb el que van descriure en aquell moment i encara concorda menys amb el que va passar i per tant que no s’aguanta per enlloc. Esperem que això comporti l’anul·lació de la sanció i que em tornin tot el que m’han robat durant aquests tres anys i per acabar amb el patiment personal que he hagut d’aguantar tot aquest temps.

Creus que si et donen la raó, això pot crear un precedent?
Sí, això és el que esperem. No és tant els 4.000 euros, perquè amb el procés judicial i tot plegat me n’he gastat més, sinó que no passi més. Per tant, dilluns es resumeix en defensar que ells van anar a per mi per fer-los fotos requisant estelades i per fer evident la persecució dels mitjans de comunicació, com també hem vist amb els dos periodistes que volen empresonar per parlar del Bárcenas a l’ABC. No m’han de jutjar per si estimo més Catalunya o la resta de l’estat ni per dur a terme una vocació pública com és la del periodisme.

Malauradament, el teu no és l’únic cas i n’hem vist d’altres com el de l’Àlex Molina, el seguidor del Joventut de Badalona que va ser detingut a Saragossa per ensenyar una estelada.
Això provoca que ho acabin judicialitzant tot, perquè no volen solucionar-ho amb les paraules. No tenen l’empatia d’entendre altres posicions, només tenen la capacitat d’anar a la justícia i agafar-se-la per la seva mà, això és al que estem acostumats a Espanya. Per això, no em deixen més alternativa que haver d’anar al judici a defensar-me. No és el mètode que jo utilitzaria ni el que vull pel meu país però cadascú ha d’assumir les seves conseqüències.

D’aquesta manera de fer de l’estat espanyol n’has fet un llibre, ‘This is Spain’, on expliques el que hi ha a les clavegueres de l’estat.
Sí, més enllà del meu cas, que són quatre línies, explico la incapacitat d’Espanya de fer un país normal. Demostren que no ho són, que judicialitzen tot allò que es pot solucionar amb diàleg i entesa, més enllà del procés. Quan un nen de catorze anys demana que s’etiqueti en català i es va a casa seva amb un exèrcit de guàrdies civils, ja es veu que aquest no és un estat normal. Espanya és un estat poc acostumat a la democràcia i encara no ha passat la pantalla democràtica com hauria d’haver fet. És indigne i sap greu, i d’altra banda emprenya molt. Aquesta gent ens està manant, té el poder i porta una arma, com en el cas dels policies. Tenen l’autoritat però no raonen.