27.01.16

La senyera, vetada en una prova atlètica de cros

Un directiu espanyol va impedir que la selecció catalana lluís l’uniforme habitual

Tal com informa L’Esportiu, la selecció catalana de cros va veure alterada la seva participació al Cros Internacional d’Elgoibar, disputat el passat cap de setmana. Luis Miguel Landa, exseleccionador espanyol de fons, cros, marató i carretera, va negar la participació a la selecció catalana si ho feia amb la vestimenta habitual, que conté les quatre barres de la bandera catalana. Landa, com a representant de la Federació Internacional (IAAF), va impedir que l’equip juvenil femení prengués la sortida a la prova amb l’uniforme oficial i, després d’una forta discussió amb el cap de l’equip, Manel Fernàndez, les atletes catalanes van acceptar lluir una samarreta prestada pels organitzadors.

Tot i que la selecció catalana fa més d’una dècada que hi és convidada, Landa va considerar que els atletes de la selecció catalana no podien lluir la bandera catalana a la samarreta. Un fet que els organitzadors li van fer notar que també passaria amb les seleccions d’Itàlia o França. Però tal com assegura Manel Fernández a L’Esportiu, “Landa va respondre que aquests eren països reconeguts per la IAAF”.

El conflicte hauria pogut ser més greu si Landa, que va fer una trucada a Madrid, s’hagués mantingut ferm i no hagués permès que els altres equips de la selecció catalana (juvenil masculí i cadet i promesa masculí i femení) competissin amb normalitat. A més, es dóna la casualitat que la catalana va ser la vencedora de la prova juvenil femenina, però no ho va poder fer lluint els colors de Catalunya.

Per tot plegat, resulta evident que Landa tenia una clara intenció política, impedir que una selecció catalana pogués competir amb la mateixa normalitat que ho feien França o Itàlia. Tot i que des del compte de twitter de la federació espanyola s’assegura que es desconeixia l’incident, tot plegat resulta una nova mostra d’autoritarisme polític provinent de l’estat espanyol.

 

Imatge: L’Esportiu