24.12.15

Com ha anat el 2015 a les seleccions catalanes?

Resum dels resultats de Catalunya a les competicions internacionals

Catalunya ha acollit per segona vegada el Campionat del Món de beach tennis, que s’ha disputat a Barcelona. Més de 300 esportistes de 16 països diferents van lluitar per un títol que es va acabar emportant Itàlia. La sorpresa va ser que la selecció catalana només va poder arribar a quarts de final, on es va veure sorpresa per la debutant Bielorússia. Malgrat tot, els catalans Gerard Torres i Gerard Rodríguez van guanyar la prova dels dobles masculins i Laura Herrero i Gerard Torres també es van imposar en la de dobles mixtes. Posteriorment, es va disputar a Sardenya el campionat d’Europa, on Catalunya va proclamar-se campiona per equips. A més, en les altres proves del torneig, la selecció catalana es va penjar un total de 5 medalles, 3 d’or i 2 de plata.

Al futbol sala, la competició de seleccions s’ha concentrat al desembre, i tota s’ha disputat a Catalunya. D’una banda, la selecció femenina s’ha penjat el bronze al Campionat d’Europa per tercera vegada. Disputat a Santa Coloma de Farners, les noies que entrena Christian Roldan van tenir un inici fulgurant de campionat, amb grans victòries contra Itàlia i Holanda. Als dos darrers partits, però, va caure contra Rússia, que es va proclamar campiona, i la República Txeca. El mateix resultat ha aconseguit la selecció sub-21 masculina, que també va ser 3a a l’Europeu, que va tenir lloc a Lloret de Mar. Un empat contra Bèlgica i una derrota contra la República Txeca a l’últim minut de les semifinals van impedir lluitar pel títols als jugadors catalans, que malgrat tot han completat un torneig excel·lent.

La selecció catalana de pitch & putt ha guanyat el torneig Quadrangular Internacional, disputat a la localitat basca de Dima. Catalunya es va desfer de França a la final, per un contundent 9-3. Anteriorment, s’havia desfet del País Basc per 11-1, en un torneig on també hi va participar Galícia. Un nou èxit per l’actual campiona d’Europa.

La selecció catalana de biketrial s’ha proclamat campiona del món per cinquena vegada en els últims sis anys. Catalunya ha tornat a demostrar que és la gran potència mundial d’aquest esport amb tres títols individuals (Rafa Tibau, Laura Donate i Domènec Lladó) i cinc podis més. Enguany el Mundial ha estrenat un format totalment innovador, amb tres curses disputades en sis dies, en les que hi ha participat més de 100 pilots de 16 països diferents. A més, Laura Donate i Alan Rovira també s’han proclamat vencedors de la Copa d’Europa, una competició disputada a Itàlia i a Eslovàquia, on els pilots catalans han estat molt superiors als rivals. Com a punt final de la temporada, Barcelona va tornar a organitzar la Copa del Món, on el vencedor va ser el txec Vaclav Kolar. Els representants catalans, Rafa Tibau i Armand Mollà, van ser quart i cinquè, respectivament.

La selecció catalana de korfbal ha estat 5a al Mundial de Bèlgica, cosa que la consolida entre una de les millors del món. El combinat català va viure 10 dies d’intensa competició, en els que va aconseguir cinc victòries (contra Polònia, Hong Kong, Rússia, Xina i Alemanya) i tan sols dues derrotes (contra la Xina Taipei i contra Bèlgica). Quatre anys després de la 4a posició al Mundial de la Xina, Catalunya torna a demostrar que és un dels països on el korfbal es treballa amb més encert. Durant aquest any, les seleccions inferiors també han disputat la Copa del Món. La selecció sub-19 va quedar 8a, en un campionat on va obtenir 4 victòries i 4 derrotes. Pel que fa a la selecció sub-17, va ser sisena al Mundial, en el que va aconseguir 3 victòries i 5 derrotes. Malgrat tot, cal destacar l’intensitat de la competició, en la que Catalunya va jugar 8 partits en només 2 dies.

El 2015 també ha estat un bon any per la selecció catalana de raquetes de neu. Al Campionat del Món, Catalunya va aconseguir la primera posició en categoria femenina i la tercera en la masculina. A més, els resultats individuals també van ser excel·lents, ja que Laia Andreu i Just Sociats es van proclamar subcampions del món i Rosa Valls també va pujar al podi, amb la medalla de bronze. La nota negativa per les raquetes de neu en aquest 2015 va ser que al febrer no es va poder disputar la Copa d’Europa, que s’havia de celebrar a Catalunya, perquè les condicions meteorològiques ho van impedir.

Pel que fa al bowling, al 2015 la selecció catalana només ha participat a una competició, la Copa del Món. Cristina Sanz i Àxel Guimó van ser els representants de Catalunya a Las Vegas, on es va disputar la competició. Tots dos van quedar situats en la meitat superior de la classificació. Sanz va ser la 30a classificada i Guimó el 36è.

Catalunya s’ha proclamat campiona del món de físic-culturisme per segona vegada. El Mundial es va disputar a Cornellà, i davant d’un públic entregat a la seva selecció. Els esportistes catalans van tenir una actuació brillant, amb sis medalles d’or, cinc de plata i quatre de bronze. Anteriorment, la selecció catalana havia estat cinquena al Campionat d’Europa que es va disputar a Alemanya, amb una medalla d’or, una de plata i dues de bronze. Paral·lelament, la selecció catalana també ha obtingut bons resultats a la Copa d’Europa de powerlifting i benchpress. Els atletes catalans hi han guanyat sis medalles, tres d’or, una de plata i dues de bronze. Per tot plegat, l’any 2015 ha estat molt exitós pel físic-culturisme.

El Campionat d’Europa de tamborí ha donat una medalla de bronze a Catalunya. La selecció masculina va fer un gran torneig i només es va veure superada a les semifinals per Itàlia, però va poder derrotar brasil en el partit pel 3r i 4t lloc. Pel que fa a la selecció femenina, es va quedar a un sol pas de pujar al podi. Com l’equip masculí, va arribar amb comoditat a les semifinals, però Itàlia els va barrar el pas.

La selecció catalana de twirling s’ha proclamat campiona d’Europa, després de realitzar una competició brillant. Catalunya va quedar per davant de l’amfitriona Irlanda i d’Eslovènia. En total, els esportistes catalans van aconseguir més de vint medalles, una desena de les quals van ser d’or.

En dards, Catalunya ha estat 28a a la Copa del Món, amb 4 punts. Aquest és el segon millor resultat de la selecció catalana al Mundial, a només un punt del resultat que va obtenir el 2011, quan va participar per primera vegada a una competició internacional. En la categoria individual, el millor dels catalans va ser Raül Invernon, que va quedar 17è del món i va permetre que Catalunya sumés 3 punts. També va ser destacada l’actuació d’Hilari Pons, que va sumar una victòria en individual, que suposava el quart punt per a Catalunya.