24.11.15

JORNADA DE DIPLOMÀCIA ESPORTIVA INTERNACIONAL I MODELS ESPORTIUS

17h  Benvinguda

  • Ivan Tibau, Secretari General de l’Esport, Generalitat de Catalunya
  • Xavier Vinyals, President de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes
  • Albert Royo, Secretari General del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (DIPLOCAT)

 

17:15 h  Les relacions internacionals de l’esport

L’acció de la Unió Europea a l’àmbit de l’esport
Sr. Jaime Andreu, responsable de la Unitat d’esports de la Comissió Europea (1989 – 1993 i 1999 – 2004)

El Barça com a representant de Catalunya al món
Sr. Pau Vilanova, membre de la junta directiva del FC Barcelona

El Comitè Olímpic de Letònia, la importància de l’esport en l’enfortiment de les relacions internacionals
Sr. Aldons Vrublevskis, President del Comitè Olímpic de Letònia

Les relacions internacionals de l’esport català. El Comitè Olímpic de Catalunya
Sr. Xavier Vinyals, President de la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes

 

19 h  Models d’organització esportiva

 El futur de l’esport català
Sr. Gerard Figueras, Director del Consell Català de l’Esport

 L’organització de l’esport a Portugal
Dr. José Manuel Constantino, President del Comitè Olímpic de Portugal

 L’organització de l’esport a Letònia
Sr. Aldons Vrublevskis, President del Comitè Olímpic de Letònia

Eurolliga, exemple de nova organització esportiva internacional
Sr. Jordi Bertomeu, President de l’Eurolliga de bàsquet

 

20:30 Final

* Hi haurà traducció simultània de l’anglès i el portuguès per a tots els assistents.

 

La Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes és una associació sense ànim de lucre amb un objectiu molt clar: obtenir el reconeixement internacional de les seleccions esportives catalanes. Des d’aleshores, ha aconseguit que els atletes catalans hagin pogut competir a nivell internacional en fins a 21 esports. Com a mostra del suport de la majoria de la població catalana, l’any 1999 va recollir 521.249 signatures per modificar la llei de l’esport al Parlament de Catalunya. En l’actualitat, la Plataforma ProSeleccions participa activament en el moviment a favor del dret a decidir i de la independència de Catalunya, perquè això suposarà el reconeixement internacional de totes les federacions del nostre país i la participació oficial de totes les seleccions catalanes. També s’encarrega de difondre els beneficis que tindrà la independència per l’esport en tots els àmbits.

La Secretaria General de l’Esport desenvolupa les competències exclusives de la Generalitat de Catalunya en el camp de l’esport i del lleure, i és l’òrgan de direcció de l’Administració esportiva de la Generalitat de Catalunya, adscrita al Departament de la Presidència, que té assignades les competències en matèria esportiva. Correspon a la Secretaria General de l’Esport exercir les funcions que li assenyala la Llei de l’esport de Catalunya i alhora dirigir, mitjançant el Consell Català de l’Esport, l’execució i gestió de la política esportiva del Govern.

El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (DIPLOCAT) és una institució creada com un consorci públic-privat que té per objectiu explicar Catalunya al món i incidir en l’opinió pública internacional per tal de millorar la imatge i el prestigi del país a l’exterior, tot creant vincles i relacions de confiança amb ciutadans i institucions d’altres països. A més, el Consell treballa per reforçar les capacitats en relacions internacionals dels ciutadans, de les entitats i de les administracions de Catalunya, alhora que els anima a ser actius en les principals iniciatives de governament global.

Jaime Andreu és conseller de la Direcció “Comunicació amb els ciutadans” a la Comissió Europea. Entre 1989 i 1993 i 1999 i 2004 va ser responsable de la unitat “Esports” de la Comissió. Aquest període va coincidir amb la integració de l’esport al Tractat Constitucional, d’on passaria al Tractat de Lisboa. Va formar part del grup de treball que va crear l’Agencia Mundial de Lluita contra el Dopatge. En el seu temps lliure és encara àrbitre de basquetbol i col·labora amb la formació dels àrbitres belgues d’aquest esport.

Xavier Vinyals és actualment President de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes, entitat que presideix des de l’any 2000. El 1989 va formar part de la Junta Directiva de l’ADOC (Associació per a la Delegació Olímpica de Catalunya) fins la seva desaparició i l’any 1990 va ser nomenat Director General del COC (Comitè Olímpic de Catalunya), fins que l’any 2004 que va passar a formar part de la Junta General de l’esmentada entitat. Empresari i expert en diferents àmbits de relacions internacionals, tant a nivell empresarial com polític i esportiu.

Aldons Vrubļevskis és el president del Comitè Olímpic de Letònia des del 2004. Anteriorment, n’havia estat el secretari general des del 1988. Molt vinculat al ciclisme, ha estat vicepresident de la Federació de Cicilisme de Letònia (2001-2004) i president de la federació de BMX (1998-2005). Des del 1995 també és membre del Tribunal d’Arbitratge Esportiu de Lausana (TAS).

Pau Vilanova és vocal de la junta directiva del Barça. Del 2003 al 2005 va formar part de la Comissió Social i des del 2010 va assumir el càrrec de directiu en cap de la Comissió Social, sent un dels homes del Club que més relació ha tingut amb el món de les penyes.

Gerard Figueras és el director del Consell Català de l’Esport. A més, és regidor de Promoció Econòmica i Projecció Exterior a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i president del Consell Comarcal del Garraf.

José Manuel Constantino és el president del Comitè Olímpic de Portugal des del 2013. Anteriorment, havia estat president de la Confederació d’Esports de Portugal (2000-2002) i president de l’Institut d’Esports de Portugal, del Consell Nacional Antidopatge i del Consell Nacional contra la Violència a l’Esport (en tots tres casos, 2002-2005).

Jordi Bertomeu és el CEO de l’Euroleague Basketball des del 2000 i n’és el president des del 2011. Ha desenvolupat tasques com a Conseller Legal i Secretari General de l’ACB, de la qual també en va ser vicepresident. Ha estat membre de la Comissió Espanyola Governamental per a la transformació de clubs de futbol i bàsquet en Societats Anònimes esportives, i membre del comitè Executiu de la Federació Espanyola de Bàsquet, durant 12 anys.