01.10.15

Espanya veta Kosovo als Jocs del Mediterrani de Tarragona 2017

En canvi, els kosovars participaran als Jocs Olímpics de Rio

L’Esportiu de Catalunya informa que el Comitè Olímpic Espanyol (COE) ha vetat la participació de Kosovo als Jocs del Mediterrani, que es disputaran a Tarragona al 2017. Tot i que el Comitè Olímpic de Kosovo va ser reconegut pel Comitè Olímpic Internacional (COI) el passat mes de desembre i, per tant, podrà disputar els Jocs Olímpics del 2016 a Rio de Janeiro, el govern espanyol ha fet tot el possible perquè els atletes del país balcànic no siguin a Tarragona.

Segons explicava l’ABC a finals d’agost, la sol·licitud de Kosovo de participar als Jocs del Mediterrani va ser rebutjada per 38 vots a 32 en una votació secreta entre els estats que participen a la cita. Abans, el COE, que es qui organitza la competició, havia manifestat la seva posició contrària a la participació de Kosovo. L’ABC afegeix que la participació de Kosovo “hauria estat rendibilitzada pel nacionalisme català, que veu en Kosovo una via per la seva quimera independentista”.

El Comitè Olímpic de Kosovo va ser fundat el 1992 i va poder participar als Jocs Europeus de Bakú, el passat mes de juny, sense que ningú en dubtés. Malgrat tot, el govern espanyol desobeeix una vegada més el mandat internacional i torna a barrejar política i esport. Si la comunitat internacional i el COI han acceptat que Kosovo participi als Jocs Olímpics, per què Espanya hi posa traves? El joc brut de l’estat espanyol el coneixen molt bé les federacions esportives catalanes. Des de fa anys, l’estat espanyol ha mogut fils per evitar que les seleccions catalanes poguessin participar amb normalitat a campionats d’Europa i del món. Tot i que ja hi ha 21 seleccions oficials, el reconeixement de totes les seleccions serà automàtic el dia que Catalunya sigui un estat independent.