25.09.15

L’esport català planta cara a Miguel Cardenal

Plataforma ProSeleccions, UFEC i Generalitat fan un front comú

La seu de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) ha acollit, aquest matí, la roda de premsa ‘El potencial de l’esport català’, acte organitzat per la UFEC i la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes per posar en valor les xifres de l’esport català en resposta a les declaracions de Miguel Cardenal. La conferència de premsa ha comptat amb les intervencions de Gerard Esteva, president de la UFEC; Xavier Vinyals, president de la Plataforma ProSeleccions; i el secretari general de l’Esport, Ivan Tibau.

El conjunt del sector esportiu del país ha posat de manifest tres idees contundents durant la roda de premsa. En primer lloc, el sector té assumit que els èxits de l’esport català es produeixen a pesar i no gràcies al suport del Govern central. En aquest sentit, Esteva ha posat en valor el sector esportiu català, en què “més 3 milions de persones practiquen esport, hi ha 700 mil llicències federatives, 400 mil voluntaris implicats activament en activitats esportives, més de 120 mil professionals, amb 120 mil llicències escolars, més de 12.500 clubs i 70 federacions”.

En segon terme, Esteva ha criticat el desafortunat paper del secretari d’estat per a l’esport, Miguel Cardenal, recordant-li que “només el 4,09 % del pressupost de la UFEC correspon a les subvencions del Consell Català de l’Esport”; Vinyals també ha criticat Cardenal, afirmant que el missatge del qual “forma part la campanya de la por que està exercint el poder polític central de cara a les eleccions catalanes d’aquest diumenge”; en aquest sentit, Tibau ha lamentat que “el senyor Cardenal vingui a Catalunya a fer campanya electoral per fer en tres dies tot allò que no ha fet en quatre anys”.

I, per acabar, tots tres han posat en valor els beneficis per a l’esport català que suposaria la constitució de Catalunya com a estat independent. Per a fer-ho han utilitzat les dades de l’estudi ‘Impacte econòmic de la independència de Catalunya en l’esport’, presentat per la Plataforma ProSeleccions. Entre els beneficis s’ha mencionat la possibilitat d’una major participació d’esportistes catalans en Jocs Olímpics i el conseqüent reconeixement internacional de les federacions catalanes; també s’ha remarcat l’augment de recursos públics i privats per a l’esport.

Tant Esteva, que ha assegurat que “la independència seria beneficiosa per a Catalunya, esportiva i econòmicament”, com Vinyals, que considera que “la independència reforça l’esport, i a l’últim Eurobasket la meitat dels equips eren països nous”, han estat prou contundents en la defensa dels beneficis per a l’esport que comportaria la independència de Catalunya.