10.09.15

El millor per a l’esport català

Article de Xavier Vinyals, president de la Plataforma ProSeleccions, al Diari ARA

El II Congrés de l’Esport Català, que va agrupar tots els agents del sector, va definir un seguit de propostes d’actuació que han de servir de guia del model esportiu del país pels pròxims anys. Som un país esportiu referent a Europa però ara ens cal un decidit impuls per seguir avançant cap a l’excel·lència, pensant de baix a dalt, des de l’esport de base fins a l’alta competició.

L’objectiu marcat és incrementar àmpliament el nombre de tres milions de ciutadans que ja fan activitat física i esport regularment i aconseguir que el sector esportiu sigui capaç de generar en els pròxims anys el 3% del Producte Interior Brut de Catalunya.

L’activitat física té un protagonisme transversal en la nostra societat amb una influència decisiva en la salut dels seus ciutadans, l’educació o l’economia. Així mateix, el nostre esport, a través de clubs i esportistes, situa Catalunya al món i esdevé ambaixador dels nostres anhels com a poble.

A pesar de la crisi econòmica d’aquests últims anys i els perjudicis provocats pel creixent intervencionisme del govern espanyol, l’esport català ha resistit l’atac i està preparat per encarar el repte i començar a aplicar les conclusions d’aquest congrés.

És per aquest motiu i en el marc polític que ens trobem que la Plataforma ProSeleccions Catalanes ha posat en marxa la campanya #Guanyarem. Com expliquem, és un gest col·lectiu de complicitat del món de l’esport amb la gent del nostre país i una reivindicació que esperem que després del 27S ens serveixi per començar a superar els greuges històrics que pateix el nostre esport.

Hem de ser capaços, per exemple, d’incrementar fins a cinc les hores setmanals d’activitat física a les escoles i augmentar la pràctica esportiva a la universitat, a les empreses i a la societat. Volem donar visibilitat a l’esport femení i tenir més presència als mitjans de comunicació. És urgent una llei del mecenatge i el patrocini que permeti fer els nostres clubs més potents i sostenibles. Cal una disminució de la pressió fiscal, rebaixar  l’IVA esportiu i facilitar beneficis fiscals al sector, que ens permeti atreure més empreses i generar més riquesa. S’ha de preservar la figura del voluntari, tan important en el nostre teixit esportiu. I és necessari regular l’impacte que l’esport ha de tenir al medi natural.

Tots els esportistes que s’han adherit a #Guanyarem i han fet el seu gest de complicitat segur que comparteixen aquestes raons que articulen la campanya. A #Guanyarem hem aconseguit aplegar una amplíssima representació de l’esport català, cares d’esportistes famosos i d’altres de més anònimes, totes importants. Alguns esportistes catalans no han volgut participar en la campanya i d’altres no ho han pogut fer per por a represàlies, en la recta final de quatre anys de preparació pel somni de participar en els Jocs Olímpics de Rio. Però molts altres han perdut la por i al seu costat s’hi han posat molts esportistes estrangers que han passat pels nostres clubs i han connectat amb el sentiment de la nostra gent. Ells han fet encara més potent la campanya #Guanyarem i l’han explicat al món.                                

Per créixer també necessitem l’oficialitat d’unes seleccions catalanes que competeixin en les grans cites esportives internacionals, i la creació d’un Comitè Olímpic Català que ens permeti participar en els Jocs Olímpics.

Algunes de les conclusions sorgides del congrés es poden començar a implantar en els pròxims mesos, però les més rellevants i decisives en el nostre nou model esportiu són impossibles d’aplicar perquè ni el marc polític ni els instruments que tenim al nostre abast ho permeten fer.

Tenim clar el camí i la decisió està en mans de la gent del nostre país. L’esport català necessita que Catalunya sigui un estat per estructurar-se com volem i deixar definitivament de competir des de la desigualtat. Volem homologar la nostra legislació esportiva a la de la resta d’Europa i la de les institucions esportives internacionals perquè els nostres esportistes i les nostres seleccions competeixin amb normalitat i esdevinguin el millor exemple d’una Catalunya referent mundial en l’àmbit de l’activitat física i l’esport, com es pretén.

#Guanyarem no és una campanya ni política ni associada a cap partit o candidatura, és una ambiciosa proposta pel futur de l’esport català. Per això, ara més que mai, el món de l’esport ens posem obertament i sense por al costat de la voluntat del nostre país, per situar-nos en la centralitat de la Catalunya que ve. Afrontem un moment històric i no podem renunciar a ser-ne protagonistes. El pròxim dia 27 quan els catalans anem a votar també hem de pensar en què és millor per l’esport català.