23.07.15

L’ANC, Òmnium i la Plataforma ProSeleccions rebutgen la multa de 30.000 euros de la UEFA al Barça

L’organisme continental ha sancionat el club perquè els aficionats van expressar ‘missatges que no són propis de l’esport’

La Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes, Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana volem manifestar el nostre rebuig a la decisió de la UEFA de sancionar el Barça amb 30.000 euros per les estelades i els crits a favor de la independència de Catalunya a la final de la Lliga de Campions. La UEFA s’acull a l’article 16 del seu Codi Disciplinari, on deixa ben clar que seran “les associacions i els clubs els responsables de qualsevol comportament inapropiat per part dels seus aficionats”. Dins d’aquest, s’hi inclou “l’ús de gestos, paraules o qualsevol altre mètode per transmetre qualsevol missatge que no sigui propi de l’esport, especialment tots aquells de caràcter polític, ideològic, religiós o de naturalesa provocativa”. El que la UEFA oblida és que aquestes manifestacions van ser fetes de manera completament pacífica, sense discriminar ningú, i que l’afició blaugrana va tenir un “comportament excel·lent”, tal com va incloure en el seu informe el delegat de l’organisme europeu que va presenciar el partit. La reivindicació dels aficionats catalans va ser en defensa dels drets civils i del dret a decidir dels catalans.

Aquesta decisió de la UEFA suposa un greu atac a la llibertat d’expressió i d’opinió. No pot ser que un organisme com aquest castigui una afició que s’expressa amb esportivitat i sense faltar al respecte a ningú. Per aquest motiu, manifestem el nostre suport al Barça i als seus aficionats, considerant que no es pot posar traves a una afició que viu el futbol com una festa i com una bona oportunitat per reivindicar-se amb uns càntics i uns símbols que no són violents ni estan prohibits enlloc.