01.07.15

La UEFA expedienta el Barça per les estelades i els crits d’’Independència’ a la final de la Lliga de Campions

Podrien multar el club amb 60.000 euros o tancar una part de la graderia del Camp Nou

La reivindicació pacífica dels aficionats del Barça a la final de la Lliga de Campions, el passat 6 de juny a Berlín, podria ser sancionada per la UEFA. El màxim organisme europeu, en una decisió poc habitual, considera que els aficionats blaugranes que van desplegar estelades i van cridar “Independència” van mostrar un “excés de contingut polític”, un fet que segons el màxim organisme europeu de clubs va en contra de l’article 16 (2) de la seva normativa disciplinària. Cal recordar que la Plataforma ProSeleccions i l’ANC van promoure aquesta acció reivindicativa.

Per aquest motiu, el Barça podria ser castigat amb el tancament d’una part de la graderia del Camp Nou en el primer partit de la fase de grups de la Lliga de Campions o amb una multa d’entre 50.000 i 60.000 euros. I tot, basant-se en un informe que l’ucraïnesa Anna Bordiugova, membre de l’equip d’inspectors de la comissió disciplinària de la UEFA, va elaborar veient el partit per televisió.

El Barça ja ha anunciat que presentarà al·legacions abans del 15 de juliol, quan tindrà lloc la reunió de la comissió de disciplina de la UEFA, basant-se sobretot en l’informe oficial del delegat a Berlín. L’holandès Harry M. Been, present al partit, va destacar “l’excel·lent comportament” de l’afició catalana i que a la grada blaugrana els càntics “no van ser discriminatoris”.

A tot això, el president del Consejo Superior de Deportes (CSD), Miguel Cardenal, ha manifestat en una entrevista al programa “El partido de las 12” de la Cadena COPE que la decisió de la UEFA “és una crida d’atenció a Catalunya perquè deixi d’utilitzar políticament l’esport”.

Lamentablement, sembla que la UEFA i el CSD no entenen que la llibertat d’expressió dels aficionats no pot ser limitada amb expedients i normatives sancionadores. En un escenari esportiu o en qualsevol altre espai, els aficionats catalans i de qualsevol altre país han de poder manifestar-se lliurement, sempre que ho facin, com va ser el cas, de manera pacífica i sense discriminar ningú.