01.07.15

La Federació Espanyola de Bàsquet envia l’Uni Girona a jugar la prèvia de l’Eurolliga, tot i ser campió de lliga

El Perfumerías Avenida de Salamanca anirà directament a la fase de grups

En una nova mostra de menyspreu cap a l’esport català, la Federació Espanyola de Bàsquet (FEB) ha decidit que el vigent campió de la lliga, l’Uni Girona, hagi de jugar la fase prèvia de l’Eurolliga, mentre el Perfumerías Avenida de Salamanca, segon classificat, passarà directament a la fase de grups. La FEB és l’única federació que no ha presentat el campió de lliga com a primer del rànquing, tot i que les bases de competició de la mateixa FEB ho determinen.

Segons informa el Diari de Girona, el problema neix quan la FIBA es troba amb disset equips formalitzant la seva inscripció a l’Eurolliga i, el sistema de competició està marcat en dos grups de vuit equips, fet que obliga a jugar una prèvia entre els dos últims equips del rànquing. En principi, totes les federacions posen el seu campió de lliga en primer lloc i els altres al darrere. Per això s’explica que en el rànquing de disset equips que encapçala l’Ekaterinburg rus, el Castors Braine, campió de la modesta lliga belga, figuri en desè lloc; i en canvi el potent Fenerbahce, present en moltes de les últimes finals de l’Eurolliga però tercer a la darrera lliga turca, sigui el catorzè.

La comprovació que els deu primers del llistat són campions de lliga, amb l’única excepció del Perfumerías Avenida, desmunta la tesi que la Federació Espanyola i el mateix club castellà van voler fer creure ahir en el sentit que el rànquing l’havia determinat la FIBA. “La decisió de l’ordre/rànquing amb què s’inscriuen els equips és decisió de cada federació nacional”, van detallar per escrit a l’Uni ahir a la tarda des de les oficines de la FIBA contradient la versió del secretari general adjunt de la Federació Espanyola, Alfredo Olivares, que al matí havia assegurat al president del club gironí, Llorenç Biargé, que “l’ordre és una decisió de la FIBA de la qual nosaltres no tenim res a veure”.

La versió oferta des de Madrid va quedar ràpidament desmentida des de Munic, perquè membres de la FIBA van arribar a confirmar als directius de l’Uni que divendres a la tarda, tenien preparada una versió del rànquing amb l’Spar Citylift en novena posició i el Perfumerías Avenida en setzena jugant la prèvia contra el Brno, però en aquest cas amb factor pista favorable als castellans.