27.04.15

L’handbol a la Catalunya del futur

Article de Tomàs Moral, president de la Federació Catalana d’Handbol

La que segueix és una opinió personal del president de la FCH, no pas de la FCH, que no té opinió al respecte, o millor dit té tantes opinions com persones vinculades al nostre handbol. El debat del futur polític de Catalunya és dels ciutadans. La FCH sempre serà respectuosa amb el resultat d’aquest debat del poble de Catalunya.

L’anàlisi de l’esport a l’elit ens mostra que si bé en homes Catalunya podria mantenir un status similar al que té Espanya actualment al concert mundial, en dones, tot i els avenços de les noves fornades de jugadores catalanes, el nostre nivell seria inferior al demostrat per Espanya els darrers anys.

L’anàlisi clau prové dels recursos abastables. Si bé del cercle virtuós alta competició internacional – atenció mediàtica – increment de patrocinis podem esperar una injecció notable per les federacions catalanes independents, no és menys cert que la Catalunya independent hauria de fer prevaldre unes polítiques públiques orientades al suport de l’esport.

La FCH hauria de multiplicar per 10 el seu pressupost per assemblar-se al de l’actual Federació Espanyola. I, pel que fa a l’aportació pública a la FCH, la Generalitat hauria d’incrementar en un 1.000% l’actual subvenció per apropar-se a l’aportació pública espanyola. La mateixa operació caldria amb les prop de setanta federacions esportives catalanes.

Tindrà els recursos suficients la Catalunya independent per assumir aquestes xifres? Hi haurà polítiques públiques orientades a la promoció de l’esport, just quan venim d’un període 2010-2014 on les retallades a l’esport han estat al voltant del 60%? Tindrem les federacions esportives catalanes el tractament “d’estructures d’estat” que alguns, en risc immediat de desaparició i esperant la concessió urgent d’una subvenció de la Generalitat de Catalunya corresponent a exercicis anteriors, ja demanem?

Aquestes són les preguntes que hauran de fer-se els ciutadans en el terreny de l’esport, i tant de bo que se’ns pugui donar bona i abundant informació per poder fer un debat serè sobre un tema que, evidentment, no és gens menor.