13.04.15

Grans jugadors, país petit

Article d’Ignasi Planas, president de la Federació Catalana de Rugbi

Nova Zelanda, Gal·les, Irlanda o fins i tot Uruguai tenen menys habitants que Catalunya, però en rugbi estan molt per damunt nostre. Són països de llarga tradició de rugbi, però alhora són països que compten amb allò que tot esportista o seguidor desitja veure: una selecció nacional que els representi.

Més enllà del simbolisme de les seleccions nacionals, el fet cert és que en tots els països normals (no el nostre) la selecció és alhora el més potent mitjà d’ingressos econòmics de les federacions, uns ingressos que reverteixen en activitats de formació i promocionals en categories de base, en programes de detecció de talents i d’alt rendiment en categories formatives i en creació de jugadors d’elit en categories absolutes.

Aquí ens les hem d’empescar d’altres maneres i per això, mentre els nostres líders es decideixen d’una vegada a dotar-nos d’un Estat, la Federació Catalana de Rugbi ha impulsat dos projectes que arrenquen aquesta temporada i que ens han de permetre seguir creixent, millorar la qualitat i competitivitat del nostre rugbi i alhora fer-lo més popular, apropant-nos així al nivell que el rugbi té arreu del món.

El primer d’aquests projectes té un caire del tot esportiu i és la nova Divisió d’Honor Catalana, un nou model de competició que vol extreure el màxim dels nostres jugadors, que vol donar visibilitat i espectacle a través de la disputa d’una fase final a l’estil de les millors lligues del món i que va culminar amb la gran final disputada el diumenge 29 de març a la Foixarda (Barcelona), amb l’enfrontament entre el CE INEFC Lleida i la UE Santboiana.

L’altre, pensat per a tots aquells que estimem el rugbi, va dirigit a fer present al nostre país la important comunitat d’amics i amigues del rugbi català, totes aquelles persones que per un motiu o altre senten admiració i simpatia pel nostre esport, pels seus valors o simplement per la seva estètica. A través de l’Associació d’Amics del Rugbi Català (www.amicsrugbi.cat) i dels set projectes estratègics que impulsarà, volem arribar a representar una de les comunitats esportives més compromeses del nostre país.

Des dels valors sòlids, la capacitat d’esforç i la voluntat de superació de la gent de l’esport en general i del món del rugbi en particular, esperem aportar la integritat, la passió, la solidaritat, el respecte, la disciplina, el compromís i la capacitat de transgressió que necessitem en aquests moments que ens ha tocat viure.