17.03.15

El gran salt

Article de Raül Llimós, cap d’esports de RAC1

No sé quina visió haurà tingut el món del salt inicial de l’All-Star Game de l’NBA protagonitzat pels germans Gasol. Dubto que a Melbourne, Yokohama i Montevideo hagin relacionat aquesta imatge amb l’esport català, quan és indiscutible que és un èxit del bàsquet de casa nostra. Nascuts a Sant Boi, formats al Bàsquet Llor i al FC Barcelona, en Pau i en Marc són dues icones mundials que han construït una trajectòria en paral·lel a base de talent, esforç i intel·ligència. Imagino que els australians, els japonesos i els uruguaians pensaran, i és normal, que aquests dos germans espanyols són molt bons i que “Carai, amb Espanya: els Gasol, Nadal, Márquez, Alonso, Xavi…” Només els més curiosos deuen saber que molts d’aquests cracks no només parlen català, sinó que han apostat, amb la boca gran o petita, pel dret a decidir del nostre poble.

Per poder lluir com cal aquests referents esportius globals, ens cal ser un país independent i reconegut arreu del món. Perquè a Austràlia, el Japó o l’Uruguai sàpiguen que els germans Gasol són catalans, cal que en Pau i en Marc puguin expressar-ho en veu alta i sentir-ho sense que la seva carrera ni els seus interessos econòmics se’n puguin ressentir. Tenir un Estat propi amb tots els ets i uts i disposar d’una selecció nacional que pugui jugar JJOO, Mundials i Europeus de qualsevol esport, garantiria que els esportistes catalans no haguessin de triar ni fer equilibris per quedar bé amb tothom. És clar que sempre poden tirar pel dret i fer un ‘Oleguer’, però no ens enganyem, hi ha massa condicionants i, encara, poca implicació per demanar aquest pas a la comunitat esportiva. Hi ajudaria, però la via política és l’única que pot fer que el tren de l’autodeterminació, a tots els nivells, arribi a l’estació.

Si volem fer un gran salt esportiu, de veritat, necessitem que Catalunya decideixi el seu futur. I si els catalans donem suport a les opcions sobiranistes el proper 27-S, podrem apostar clarament per la independència esportiva del nostre país. Només així, a Melbourne, Yokohama i Montevideo, tindran clar d’on són els germans Gasol.