09.12.14

El Comitè Olímpic Internacional reconeix definitivament Kosovo

Amb el país balcànic, ja són 205 els membres del COI

El COI ha reconegut oficialment el Comitè Olímpic de Kosovo, que el tenia acceptat de manera provisional des del passat octubre. Llavors, el va aprovar la Comissió Executiva i avui ho ha ratificat la 127a Sessió, reunida a Mònaco. Amb Kosovo, sumen 205 els comitès olímpics nacionals reconeguts pel COI. En una votació a mà alçada, l’assemblea ha acceptat la seva admissió per unanimitat.

El director del COI per relacions amb els comitès nacionals, Pere Miró, ha defensat davant l’assemblea que Kosovo “és un país autènticament esportiu, amb 1.200 clubs i 34 federacions nacionals, vuit d’elles plenament reconegudes per les internacionals (cinc de manera provisional)”. Altres federacions estaven esperant la decisió d’avui per fer el pas, segons Miró.

La regió de Kosovo va declarar la seva independència de Sèrbia l’any 2008. Des d’aleshores, 108 estats membres de les Nacions Unides l’han reconegut com a estat independent. Entre ells no hi ha Espanya. Les associacions mundial i europea de comitès olímpics ja havien donat el beneplàcit a aquesta decisió.

Països no independents que són membres del COI

Abans de 1996 la Carta Olímpica no exigia que un comitè olímpic representi un estat reconegut internacionalment, i quan es va aprovar, la norma actual no es va aplicar retroactivament. Així, hi ha tot un seguit de comitès membres del COI que no es corresponen amb països sobirans però que havien entrat a la família olímpica abans de 1996 i per tant no en van ser exclosos. Es tracta de la Samoa Americana, Guam, Puerto Rico, les Illes Verges Nord-americanes, les Illes Verges Britàniques, Bermuda, les Illes Caiman, Aruba i Hong Kong.

A més, hi ha un estat sobirà però no independent que també és membre del COI: les Illes Cook, que tenen un acord de lliure associació amb Nova Zelanda. Palestina també hi és: no es tracta d’un país independent, però l’Estat palestí està reconegut per aproximadament el 70% dels estats del món -en aquest sentit, és un cas similar al de Kosovo.

Taiwan també és membre del COI. Però en aquest cas, no es tracta d’un país no reconegut, sinó d’un dels dos estats que reclamen la representació legítima de la Xina.