27.11.14

10 anys de l’expulsió a Fresno

Les pressions espanyoles van fer fora Catalunya de la FIRS

El 26 de novembre de 2004, fa deu anys, la Federació Catalana de Patinatge va ser exclosa de la Federació Internacional (FIRS), on havia estat admesa, de manera provisional, nou mesos abans. Trobades clandestines, suborns, pressions polítiques d’alçada portades a terme pel mateix president del govern José Luís Rodríguez Zapatero van acabar amb les esperances i drets catalans.

Per commemorar aquesta dècada, el programa El Món a RAC1 va reunir ahir alguns dels protagonistes del reconeixement previ, a Miami, i de l’exclusió a Fresno. Són el president de la Federació Catalana, Ramon Basiana, Isidre Oliveras de la Riva, que en aquell moment era el president de la FIRS, David Moner, que era president de l’UFEC, i Rafael Niubó, que era el secretari general de l’Esport. Tots ells van debatre sobre les situacions que es van viure aquella matinada a Fresno i com van presenciar les pressions del govern espanyol per decantar la votació amb suborns i xantatges.

Podeu escoltar aquest fragment del programa:

També podeu tornar a veure el ‘Fora de Joc’, el documental de la Plataforma ProSeleccions que recull diversos testimonis del joc brut de l’estat espanyol contra el reconeixement internacional de les federacions catalanes: