23.10.14

El COI reconeix provisionalment Kosovo

El desembre es pronunciarà definitivament

El Consell Executiu del Comitè Olímpic Internacional ha decidit reconèixer provisionalment el Comitè Olímpic de Kosovo (COK). Igualment, el Consell Executiu va recomanar que a la propera sessió del COI, aquest desembre, s’atorgui “ple reconeixement” al COK.

Segons el Consell Executiu, el comitè kosovar “compleix els requisits per al reconeixement” d’acord amb la Carta Olímpica. Segons aquest text, cada comitè olímpic representa “un país”. I la Carta Olímpica defineix país com “un estat independent reconegut per la comunitat internacional”. No ho vincula, per tant, al reconeixement per part de les Nacions Unides, sinó per part d’almenys una part dels estats del món. En aquest sentit, el Consell Executiu recordava ahir que Kosovo “està reconegut com a país per 108 dels 193 membres de les Nacions Unides”.

La decisió permetrà a les federacions esportives kosovars de participar a les fases de classificació per als propers Jocs Olímpics, a Rio de Janeiro el 2016. Les federacions kosovars que estan reconegudes internacionalment inclouen esports com l’handbol, la gimnàstica, la boxa o el judo.

El Comitè Olímpic de Sèrbia va informar ahir que ha presentat una protesta davant del COI. El comitè serbi considera que la decisió és “inacceptable”.

Països no independents que són membres del COI

Abans de 1996 la Carta Olímpica no exigia que un comitè olímpic representi un estat reconegut internacionalment, i quan es va aprovar, la norma actual no es va aplicar retroactivament. Així, hi ha tot un seguit de comitès membres del COI que no es corresponen amb països sobirans però que havien entrat a la família olímpica abans de 1996 i per tant no en van ser exclosos. Es tracta de la Samoa Americana, Guam, Puerto Rico, les Illes Verges Nord-americanes, les Illes Verges Britàniques, Bermuda, les Illes Caiman, Aruba i Hong Kong.

A més, hi ha un estat sobirà però no independent que també és membre del COI: les Illes Cook, que tenen un acord de lliure associació amb Nova Zelanda. Palestina també hi és: no es tracta d’un país independent, però l’Estat palestí està reconegut per aproximadament el 70% dels estats del món -en aquest sentit, és un cas similar al de Kosovo.

Taiwan també és membre del COI. Però en aquest cas, no es tracta d’un país no reconegut, sinó d’un dels dos estats que reclamen la representació legítima de la Xina.