20.05.14

“És un orgull portar el nom de Catalunya a Europa i tot el món”

Entrevista a Juan Antonio Fernández, seleccionador català de futbol sala

Finalment ha arribat el gran dia. Aquesta tarda, a les 5, Catalunya debutarà al Campionat d’Europa amb un enfrontament contra el País Basc. Després de moltes setmanes de preparació, la Selecció Catalana se sent preparada per millorar la quarta posició de fa dos anys a Bielorússia. Rússia, Bèlgica i l’amfitriona República Txeca seran els rivals a batre.

Com afronteu aquest Europeu després del quart lloc de fa dos anys?
El nostre repte és intentar, com a mínim, ser a les semifinals. Tenim aquesta experiència i l’equip es coneix molt més que fa dos anys i es fa respectar més per les altres seleccions. Esportivament no som la ventafocs que havíem estat en altres campionats. Hem tingut una bona preparació i hem fet una bona selecció per competir amb tota la il·lusió del món.

Heu fet molts entrenaments de preparació. Això us farà tenir un equip molt conjuntat.
Sí, hem estat moltes setmanes posant-nos a punt per aquest campionat. Vam començar amb 24 jugadors, després vam passar a 18 i a principis de febrer ja érem més o menys el grup definitiu, fins ara que som els 14 que han viatjat.

L’objectiu ha de ser intentar pujar al podi?
Sí, per descomptat. Sempre es vol el millor. Jo tinc molta il·lusió d’acabar finalment entre els tres primers i aquest és l’objectiu. Els jugadors estan molt mentalitzats però és veritat que es necessita un punt de sort que, de vegades, en les competicions curtes, t’afavoreixin els encreuaments. Però bé, anem amb molta il·lusió i amb moltes ganes de disputar aquesta competició.

Rússia i el País Basc seran els rivals de la fase de grups. Què destacaries de cadascun i quin pot ser més complicat?
El més difícil serà Rússia, sens dubte. Ens coneixem bé, ens hem enfrontat moltes vegades. Els hem guanyat, ens han guanyat, hem empatat… Rússia té una selecció molt potent i és el rival a batre. El País Basc sempre és una incògnita perquè porta jugadors joves, amb la il·lusió que nosaltres hem tingut altres vegades. El campió de grup estarà entre Rússia i nosaltres.

I del torneig en general, qui veus com a favorits?
La República Txeca, pel fet de jugar a casa i per la potència que té com a equip. I Bèlgica, que per mi és la selecció que més ha millorat en els últims anys. Els nostres rivals diuen que nosaltres hem millorat molt, però Bèlgica encara ha anat un pas més endavant. Serà un rival complicat de cara als quarts o les semifinals.

L’oportunitat de representar Catalunya internacionalment, que pocs esportistes tenen, és una motivació extra?
Per nosaltres és un orgull. Sobretot perquè fa poc que ho podem fer, a diferència d’altres països que porten molts anys competint oficialment i ja hi estan acostumats. Per nosaltres cada competició és una festa: la festa de representar el nostre país, de portar Catalunya a Europa i al món i per això és un orgull sentir el nostre himne i veure la nostra bandera als pavellons.