26.03.14

10 anys del reconeixement del patinatge

Miami va ser la primera pedra del que Fresno va enderrocar

Avui dimecres 26 de març de 2014 es compleixen 10 anys del reconeixement oficial de la Federació Catalana de Patinatge per part de la internacional (FIRS). A Miami es va culminar un procés que havia començat diversos anys enrere. El comitè executiu de la FIRS va aprovar provisionalment l’ingrés de la federació catalana. Això va permetre que Catalunya participés en els campionats internacionals d’hoquei patins, hoquei en línia, patinatge artístic i patinatge de velocitat.

De fet, la selecció catalana va prendre part al Campionat del Món ‘B’ d’hoquei patins, que es va disputar l’octubre del 2004 a Macau. Catalunya va guanyar-lo amb autoritat, amb un balanç de 78 gols a favor i 1 en contra, i d’aquesta manera va aconseguir una plaça per participar al Campionat del Món ‘A’. Un fet que mai no va arribar a passar, ja que un més després, el 26 de novembre, a Fresno es va viure un dels capítols més vergonyosos de la història de l’esport mundial, quan els membres de la FIRS, fortament pressionats pel govern espanyol, van fer-se enrere i no van acceptar l’ingrés de Catalunya.

Tot i que el TAS va fer repetir la votació de Fresno, el 24 de novembre del 2005, a Roma, l’assemblea de la FIRS va tornar a rebutjar la federació catalana, tancant-li les portes d’una participació internacional merescuda. El 2006, Catalunya va obrir una nova via de participació internacional quan va ser reconeguda oficialment per la Confederació Sud-americana de Patinatge.