03.01.14

Com ha anat el 2013 a les Seleccions Catalanes?

Resum dels resultats internacionals de Catalunya

Pel futbol sala, el 2013 ha estat un any de molta activitat. Catalunya ha participat per primera vegada als Jocs Mundials, disputats a Colòmbia, on ha acabat a la vuitena posició. Però més enllà dels resultats, Catalunya ha viscut aquesta experiència com una gran oportunitat de participar en una competició que compta amb el suport del Comitè Olímpic Internacional, de que els jugadors catalans s’enfrontessin als millors del món i, per sobre de tot, amb la voluntat de projectar-se internacionalment i fer conèixer a tothom quin és el procés que viu Catalunya. La Selecció Catalana també ha participat al Mundial femení, on ha acabat en cinquena posició. Les jugadores catalanes han hagut d’enfrontar-se a Veneçuela i Colòmbia, les grans potències mundials d’aquest esport, i això ha frenat el seu progrés en la competició. Per últim, Catalunya ha acollit el Campionat d’Europa sub-21 masculí, on s’ha penjat el bronze. El format de lligueta ha fet que els catalans tinguessin opcions fins l’última jornada de proclamar-se campions, però han caigut en el darrer partit.

La Selecció Catalana de curses de muntanya s’ha proclamat per vuitena vegada campiona del món per equips. La Selecció Catalana ha recuperat el títol en una especialitat que havia dominat de manera consecutiva des de 2005 fins al 2011 i on l’any passat es va haver de conformar amb la tercera posició.

Laia Andreu ha guanyat per sisena vegada consecutiva la Copa d’Europa de raquetes de neu. L’atleta de la Selecció Catalana ha tornat a ser la més forta d’una competició on Mònica Ardid ha acabat a la quarta posició. A la categoria masculina, Rafa Parés ha estat subcampió de la Copa d’Europa i Jordi Uró ha estat el tercer classificat. Aquest any, però, Catalunya també ha participat al Campionat del Món, on ha acabat en segona posició per països. Laia Andreu també ha ha estat segona i ha aconseguit el millor resultat individual dels atletes catalans. A la categoria masculina, el millor català ha estat Just Sociats, sisè.

Un any més, els principals campions del món de biketrial són catalans. Dani Comas i Mireia Abant s’han imposat en les categories elit i femenina i han tornat a demostrar que Catalunya és el país dominador d’aquest esport. A més, en la classificació per països Catalunya ha sumat 41 punts, els mateixos que la República Txeca, però els centreeuropeus han acabat en primera posició perquè s’han imposat a l’última prova. Sigui com sigui, ja són quatre anys consecutius en els que Catalunya es proclama campiona del món de biketrial o empata amb el país vencedor. Pel que fa al campionat d’Europa, Dani Comas, a la categoria elit, i Gemma Abant, a la femenina, han aconseguit els títols més importants del continent, superant amb autoritat tots els rivals. A part d’aquests dos títols, Catalunya ha aconseguit tres podis més. Cal destacar que els pilots catalans han lluït el lema “Catalonia, Europe’s Next State” a la samarreta, juntament amb el logotip de les Seleccions Catalanes.

Pel que fa al físic-culturisme, Catalunya ha aconseguit la mateixa posició al campionat d’Europa i del Món: la 5a. Al Mundial, disputat al novembre a París, Catalunya s’ha penjat dos ors, una plata i un bronze. Anteriorment, el juny, a Bussolengo (Itàlia) la Selecció Catalana havia aconseguit cinc podis al Campionat d’Europa, amb una medalla de plata i quatre de bronze.

El 2013 la Selecció Catalana de beach tennis no ha pogut repetir els èxits del 2012, però els resultats també han estat excel·lents. Al Mundial de Marina di Ravenna (Itàlia), Catalunya ha acabat en tercera posició, i concretament la parella formada per Gemma Egea i Laura Herrero s’ha proclamat campiona mundial. La parella femenina ha estat segona a l’Europeu de Barcelona, on Martí Magriñá i Cristóbal Ramírez s’han imposat en els dobles masculins.

En dards, la Selecció Catalana ha participat al 40è Winmau World Masters, que s’ha disputat a Hull (Anglaterra). La millor classificada dels jugadors de la Selecció Catalana ha estat Laura Damont, que ha arribat als 1/64 de final. A la categoria masculina, el més destacat dels catalans ha estat Antonio Muñoz, que ha arribat als 1/128 de final.

Josep Martínez s’ha quedat a les portes de pujar al podi del Mundial Individual de pitch & putt, que s’ha disputat a Sigüeiro (Galícia). Martínez ha fet només un cop més que el tercer classificat, i s’ha quedat a quatre del campió. A la categoria femenina, la primera catalana ha estat Abby Nachshon en quarta posició. A la categoria sènior, per a jugadors de 55 anys o més, el campió ha estat un català, Amador Rodríguez.

Catalunya ha tornat a participar a les competicions internacionals de ràquetbol després d’uns anys d’inactivitat. En aquesta ocasió la Selecció Catalana ha pujat dues vegades al podi dels Campionats d’Europa per equips que s’han celebrat a Bèrgam (Itàlia). Concretament, tant en categoria femenina com en la masculina, els jugadors catalans han aconseguit la medalla de bronze, per darrere d’Irlanda i d’Alemanya.

Les Seleccions Catalanes masculina i femenina de tamborí han aconseguit uns resultats fantàstics al Campionat del Món indoor de tamborí, que s’ha disputat a Mantova (Itàlia). L’equip femení ha pujat el podi després d’assolir la tercera posició, mentre l’equip masculí ha estat cinquè. Aquests resultats corroboren que Catalunya és un dels països punters en aquest esport on, a dia d’avui, Itàlia i França continuen sent-ne els dominadors absoluts.

La Selecció Catalana de futbol australià ha participat a la Copa d’Europa, que s’ha disputat a Bordeus (França). Tot i que els resultats no han estat gaire bons i Catalunya ha acabat en dotzena posició, els membres de la Selecció Catalana creuen que ja es pot considerar un èxit que, gràcies a una campanya de micromecenatge, hagin obtingut els recursos necessaris per participar-hi.

La Selecció Catalana femenina ha participat al Campionat del Món de bowling que s’ha celebrat a Henderson (Estats Units). L’equip femení hi ha pogut participar-hi gràcies a la 14a posició aconseguida al darrer Campionat d’Europa. La Selecció Catalana ha aconseguit una meritòria 26a posició en la modalitat per equips. A part, aquest 2013 Catalunya també ha participat en dues competicions més. A l’octubre ha pres part a la Copa d’Europa de Campions, a Bratislava (Eslovàquia). Artur Colomer ha estat 17è i Cristina Sanz 22a. Ells també han representat Catalunya a la Copa del Món Qubica-AMF. En aquesta prova, Sanz ha acabat a la 25a posició i Colomer a la 50a.

En touch rugbi, Catalunya ha participat a la Mainland Cup, on ha acabat a la vuitena posició. Aquest és un prestigiós torneig que enfronta les seleccions nacionals dels països que formen el continent d’Europa, és a dir, que no són illes. A part de Catalunya, també han participat al torneig Àustria, Alemanya, França, Espanya, Guernsey, Hongria, Luxemburg, Holanda i Suïssa.